Sebze Ve Meyvelerin Vitamin Değerlerini Nasıl Artırabiliriz?
Sağlıklı bir hayatı herkes yaşamak ister mutlaka,sağlıklı bir hayat yaşayabilmek için de sağlıklı beslenmek şarttır.Sağlıklı beslenmenin de en önemli kısmınıda yeterli ve doğru kullanılan sebze ve meyveler oluşturmaktadır.Ama bunların da sağlığımıza yeterli yararı sağlması için bazı kurallara uymak gerekir.Örneğin sebze ve meyvelerin yıkanması ve pişirilmesi oldukça önemlidir.
Acıbadem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak’ın Sebze ve meyvelerin vitamin değerlerinin korunması hakkında önerilerine önem vermek gerekir diye düşünüyorum.
- Sebze meyveleri şiddetli akan suyun altında yıkamayın.
Sebze meyvelerin içindeki vitaminler suda çözünüyorlar.Bu nedenle sebze ve meyveleri uzun süre şiddetli akan suyun altınd ayıkamayın.Hızlı akan su oksijen kaybına neden oluyor.Ayrıca sebze meyveleri doğrayarak değil bütün halinde suya basın.Sebzeleri pişirirkende fazla su koymayın.Çok az suda yada buharda pişirin. - Sebze ve meyveleri pişirmeden önce elinizle yada bıçakla büyük parçalara bölün.Küçük parçalara bölmek daha çok vitamin kaybına neden oluyor.
- Tencerenin kapağını kapalı tutun.Böyle yaparak hem buharının kaybolmamasına hemde dha kısa zamanda pişmesini sağlarsınız.
- Sebze ve meyveleri çiğ olarak tüketin.Eğer pişireceksenizde mümkün olduğunca kısa sürede ve diriliğini kaybetmeden pişirin.B ve C vitamnleri ısıyla daha çabuk kayba uğruyor.Ispanak,brokoli,karnıbahar,lahana,bamya,patlıcan ve kabak için en fazla 10 dakika,fasülye için se 20 dakika pişirme yeterlidir.
- Pişirme sularını asla dökmeyin.Makarna,sebzeler ve kurubaklagillerin pişirme sularını çorbada,sos yapmakta kullanabilirsiniz.
- Sebze ve meyvelerin kabuklarını soymayın,illada soyulması gerekiyorsa çok ince bir tabaka halinde soyun.Vitamin ve mineraller dış akbuklarında daha yogundur.
- Yağları yakmayın.Yağların uzun süre ısıya maruz kalması sağlık için oldukça zaralıdır.Besinlerin yüksek sıcaklıkta yağda kızartılması hem sağlık açısından zaralı hemde bu tür kızartılmış yiyecekleri tüketmek şişmanlığa sebeb olmaktadır.Kalp ve damar sağlığı içinde zararlıdır.
- Tatlılara şekeri piştikten sonra ilave edin.Sütlü tatlılar pişirirken şekerini piştikten sonra ekleyin.Çünkü pişirme sırasında süt ve şeker birleişince protein kaybına uğruyor.
- Yogurdun suyunu dökmeyin:Yogurdun suyunun süzülmesi,yada bekletem esnasında biriken yeşilimsi suyun atılması B2 vitaminin kaybına neden oluyor.B2 (riboflavin) vucutta nemli işlevi olan bir vitamindir.Bu nedenle ekmek mayalamada,büskivü,pasta yada çorba yapımında kullanabilirsiniz.