Ödev yapmak istemeyen çocuklar için Ailelere öneriler(Dr.Mehmet Yavuz)
Çocukların ödev yapmak istememeleri ve bu konuda nasıl sorumluluk kazandırılacağı hakkında Dr.Mehmet Yavuz Anne-Babalara önerilerde bulunuyor.
“Çocukların okula başladıkları andan itibaren ödev yapmak istememeleri veya bunu sadece zorunlu bir iş olarak görmeleri sık rastlanan bir durum,işte bu sorunun çözümüne öneriler.
- Çocukları ödev yapma koşulları,kendi bireysel tercihleri doğrultusunda düzenlemelidir.Odalarında televizyon gibi dikkatlerini dağıtacak eşya yada cihazlar bulundurulmamalıdır.Oda ısısı ortalama 23 derece olmalıdır.
- Çocuğa ödev yapması gerektiğinin neden önemli olduğu açıklanmalı.Bu bilince sahip olmadan ödev yapmaya yönlendirilen çocuklar ,sadece zorunluluktan dolayı ve özenmeden ödevlerini aceleyle bitirmeye odaklanır.”Ben bunları zaten biliyorum ,ödeve ne gerek var ki ?” diye yakınabilir.
- Ödev yaparken belli aralıklarla mola vermek ve çocuğu ödüllendrmek ,motivasyon açısından faydalı olacaktır.Okuldan geldikten sonra dinlenmesi için de ona belli bir süre tanınması gerekiyor.
- Ebeynler,ödevlere yardım konusunda asla abartıya kaçmamalı.Ödevlerin büyükler tarafından yapılması,çocukları rahatlığa ve tembelliğe sürükleyebilir.Bazende çocuklar ödev yapımı sırasında anne ve babalardan birini mutlaka yanında isteyebilir.Onlara ödevlerini bağımsız olarak kendileriinin yapması gerektiğini izah etmeli,ölçülü bir şekilde müdahale edip yol göstermelisiniz.Veliler asla kendi ellerien kalem kağıt almamalıdır.
- İyi bir aile ortamı ve aile ilğisi ödev yapmada ve akademik başarıyı artırmada önemli rol oynar.Çocuk anne-baba tarafından takdir edilmeli,çocuğa her zaman desteklendiği hissi verilmelidir.Ödev yapma sürecinde ebeynler,çocuğun direnci ile karşılaşırsa çocuğu ödev yapmaya motive etmek için olumlu bir dil ve ılımlı bir tutum sergilenmeli.Öğretmeni ile işbirliği içinde olunmalı.”
Evet biz ebevenler eğer bu yöntemleri uygulamaz isek zamanla çok daha büyük sorunlarla karşılaşıyoruz.İlerki hayatında sorumluk kazanmaları açısından ilk okula başlandığı zamandan itibaren her konuda sorumluluk almaları gerektiği öğretilmeli ve uygulanmalıdır.
Kaynak: Sabah gazetesi (30.09.2012)