Tövbe Nedir? Tövbe rahatlamak,huzur bulmak,temizlenmektir.
TÖVBE; Pişman olmak,günahlardan arınmak,temizlenmek,hayata yeniden gelmek,yaşamını değerlendirmek,kendinle hesaplaşmak ve barışmaktır.
Tövbe,Allah’a yaklaşmaktır,Allah’a yöneliştir,İnsan tövbeyle “Allah’ım bir daha yapmıyacağım” der,rabbine döner yine.
Çogumuz yaşantımızda büyük küçük bir çok hatalar,kusurlar ve günahlar işlmişizdir.ve deriz ki”ben okadar çok hata ve günah işledimki,Allah beni affetmez”Bakın Hz ömer ne diyor “haytımda iki şey var birine ağlar,birine gülerim.helvadan put yapar önce tapar sonra yerdik,Buna gülüyorum.Kız çocuklarımızı diri diri gömüyorduk buna da ağlıyorum.”evet işte bir örnek Hz.Ömer nereden nereye geliyor.
özellikle gençler veya gençken çok günahlar işleyebiliyorlar.sosyal hayat,yaşam koşulları günah işlenmesine çok uygun.islamiyeti de bilmiyor sa eğer günah işleyebilir.İslam şairlerinden bir şöyle diyor “geceye benziyen gençliğimde gözlerim uyumukş idi,ancak ihtiyarlık sabahıyla uyandım…”
Necip fazıl da bir şiirinde şöyle sesleniyor
“tam otuz yıl saatim işlemiş ben durmuşum,
gökyüzünden habersiz uçurtma uçurmuşum”
“yani çocuklar gibi yaşamışım” diyor Nacip fazıl,sonra tövbe ediyor,Bir makalesinde diyorki”33 yaşına kadar yazdığım şiirler benim değildir.Bu gün insanlar evledını reddediyor bende yazılarımı reddediyorum.” sonra Necip Fazıl başka bir hayat yaşamaya başlıyor.bakın Tövbe insanı nereden nereye getiriyor.
Her insan günah işler, çünkü insanı günah işleyebilecek fıtratta yaratmıştır.İnsanları zevkleri ve menfaatleri günah işlemeye iter.Çogu insan istediğini yapar,çünkü insan kendini idare etmesi kolay değildir.En başta nefsi onu yönlendirir.
Bu nedenle de ne kadar erken kendimize gelir,kendimizi ve yaradanı tanıyıp,neden yaratılıp bizden ne istendiğinin farkına varır ve tövbe edersek ne kadar çok günahımızda olsa,Allah mağfireti le affı ile bizi temizler,huzura kavuşturur,rahatlatır ve yeniden doğmuş gibi tertemiz oluruz.
Tövbe, silği gibidir.İnsan Rabbi’ne yönelip bir daha günah işlemiyeceğine niyet ederk tövbe ettiğinde Allah o günahları siler,sanki hayır işlemiş gibi misliyle sevap yazar.
Tövbe “salih ameldendir.”Denmesinin nedeni budur.Çünkü tövbesiyle Rabb’ini tanır,marifeti artar,sevap kazanır.
Şu kesindir ki bazı günahları terk edip bazılarını terk etmesek bile onlar er geç bizi bırakacaktır.İnsan yaşadıkça zaruretler karşısında her günahı terk etmek zorunda kalacaktır.Bu da Allah’ın rahmetidir.
Önemli olan da geç olmadan ve genç ken günahlardan uzaklaşmak,onları terk edip,Allah’ın rahmetine ve lutfuna girebilmektir.