Ramazan ayında “MUKABELE” Mukabele Nedir? Nasıl Yapılır?
Mukabele ne demektir ve ne zaman yapılmalı?
Ramazan ayının gelmesi ile beraber merak edilen konulardan biri Mukabele ne demektir?.Ramazan ayında uygulanan Mukabele nasıl yapılmakta?
Mukabele ne demektir ve ne zaman yapılmalı?
Mukabele, bir kimsenin Kur’an’ı ezberden veya Kitaptan yüksek sesle okuması ve onu dinleyen topluluğun da sessizce Kur’an’dan takip etmesidir. Mukabele anlamca karşılıklı verme, karşılıklı okuma anlamına gelir.
Mukabele kelimesinin manası
Mukabele lugatta; karşılaştırma, yüzleştirme, karşılık verme; aralarındaki farkı ortaya çıkarmak için metinleri mukayese etme, Ramazanda hafızların cemaat huzurunda Kur’ân okumaları manalarını taşımaktadır.
Kur’an Peygamber’in son Ramazan’ında okuduğu sıralama ile vefatından sonra Ebubekir zamanında mushaflaştırılmış, Osman zamanında teksir edilerek büyük kentlere gönderilmiştir. 600 sahifeden oluşan kitap düzeni, 20 sayfadan oluşan 30 cüze bölündü. Özellikle Ramazan aylarında her gün bir cüz okuyarak, bayrama kadar bütün Kur’an’ı baştan sona okuma geleneği içinden mukabele geleneği doğmuştur. Buna göre 30 Müslüman birer cüz okumayı paylaşarak kısa sürede karşılıklı paylaşımla Kur’an hatmini gerçekleştirmiş olurlar. Özellikle Ramazan ayında yapılır.
Ramazan ve mukabele
Kurân’ın Ramazan’da nazil olması (Bakara, 185), Kur’ân okumanın özellikle Ramazan’da kat kat mükâfatlandırılacağı müjdesi, Müslümanların bu ayda en çok Kurân’la meşgul olmalarına sebep olmuştur. Bu sebeple “Kur’ân ayı” olan Ramazan’da cami ve evlerde “mukabele”ler okunur, hatimler yapılır.
Aslı, Cibril’in (as) Kurân’ı Hz. Peygamber’e (asm), doğru tespiti ve korunması için, okuması olan “mukabele”, Müslümanlar arasında köklü bir gelenek halinde günümüze kadar gelmiştir. Bu gelenek bugün de bütün canlılığıyla sürdürülmektedir. Kur’ân okuma bilsin, bilmesin, Müslümanlar dinlemek suretiyle huzur bulmakta ve sevap ummaktadırlar. Mukabele suretiyle Kur’ân okuyup dinlemenin başkalarını Kur’ân okumaya teşvik etmesi, okuyan ve dinleyenler üzerinde ruhi bir sükûnet meydana getirmesi, sevap kazandırması gibi birçok faydası vardır. Ancak para karşılığında okumak ve okutmak caiz değildir.
Osmanlılar zamanında da özellikle ikindi namazından sonra mukabele okunurdu.
Okumak isteyebilirsiniz
Ne dilerseniz olduran Dua Vird-i Settar