Rabbim Duama Cevap Verecek “Ben de Hoşnut Olacağım”
Sevgili takipci kardeşlerim, bu Âyet-i Kerim Duha Sûresi 5 nci Âyet-i Kerim olup,Peygamber Efendimiz (s.a.v) ‘in en daraldığı zamanda gelmiş olan aşağıdaki şekilde Rabbimiz Peygamber Efendimize bu Âyet-i Kerimi göndermiştir.
Bu Âyet-i Kerimi dualarınızın kabulü,karanlıklardan aydınlıklara çıkmak,sıkıntılarınızdan feraha çıkmak,maddi ve manevi sıkıntılardan kurtulmak,hayırlı zenginlik için asla dilinizden düşürmeyin.Özellikle bu Âyet-i Okurken eğer hayırlı bir şey istiyorsanız mutlaka Rabbim duama karşılık verecek diye emin olarak duanızı edin.Asla şüpheye düşmeyin.
Sadece sabırlı olun ve kabul vaktini Rabbimize bırakın ve şöyle deyin.
“Yâ Rabbi!Nasibimi Senin uygun gördüğün vakit bana ikram et ki sonradan üzülmeyeyim.”
OKUNACAK ÂYET-İ KERİM;
Şüphesiz, Rabbin sana verecek ve sen de hoşnut olacaksın.
Okuma sayısı istediğiniz kadar okuyabilirsiniz veya her gün her namazdan sonra okuyabildiğiniz kadar.Yada günlük 7-21-41-101 gibi tekli sayılar ile okuyabilirsiniz.
Rivayete göre risâletin ilk zamanlarında Resûlullah (s.a.s.)’e vahyin gelmesi kısa bir müddet kesilmişti. Efendimiz (s.a.s.) buna çok üzüldü. Bunun kendisinden kaynaklanan bir kusur sebebiyle olmasından korku ve endişe duyuyordu. Müşriklerin de onun Rabbi tarafından terk edildiği yönünde ithamları oluyordu. (bk. Buhârî, Tefsir 93; Müslim, Cihad 114-115) Dolayısıyla Efendimiz (s.a.s.)’in hüznünü gidermek ve onu teselli etmek üzere bu sûre iner. Güneşin aydınlığının her tarafı kuşattığı kuşluk vaktine ve iyice sükûn bulduğu geceye yemin edilerek, Cenâb-ı Hakk’ın onu asla terk etmediğini ve ona darılmadığını müjdeler.
Gündüz ve gecenin nasıl bir hikmeti varsa, vahyin kesilmesinin de mutlaka bir hikmeti vardır. Bunun Allah’ın terk etmesi veya darılmasıyla bir alakası yoktur. Belki vahyin kesilmesinin, gündüz ve geceye yemin edilmesi ile şöyle bir irtibatı olabilir: İnsan gündüz çalışır, çabalar ve yorulur. Bu bakımdan gece karanlığı, yorgun olan insanın sükûnet bulması ve dinlenmesi için lüzumlu olur. Aynı şekilde ilk olarak gelen vahiyler, henüz bu işe yeni başlamış olan Peygamberimiz (s.a.s.)’e çok tesir ediyordu. Rûhen ve bedenen gerginliğe ve yorgunluğa sebep oluyordu. İşte bir müddet vahyin kesilmesi, Efendimiz (s.a.s.)’in gerginlikten kurtulup sükûnet bulması içindir. Bir mânada vahiy güneş aydınlığı gibiyken, onun kesilişi de gecenin sükûnetine benzetilmiştir.
Akabinde Cenâb-ı Hak, Habîbi’ni bırakmadığının ve darılmadığının bir işareti olarak öncelikle ona geleceğe ait müjdeler verir:
6. O, seni bir yetîm olarak bulup da barındırmadı mı?
7. Seni dinî hükümlerden habersiz bulup vahyederek dosdoğru yola eriştirmedi mi?
8. Seni yoksul bulup zengin etmedi mi?
Efendimiz (s.a.s.)’e olan bu ilâhî lutuflar şunlardır:
Birincisi; Resûlullah (s.a.s.), ana karnında altı aylık iken babası ölmüş, dünyaya yetim olarak gelmişti. Altı yaşına kadar onu annesi şefkatle büyüttü. Annesinin vefâtından sonra sekiz yaşına kadar dedesi Abdulmuttalip onu istisnaî bir muhabbetle yetiştirdi. Dedesinin ölümünden sonra, amcası Ebu Talib onu himayesine aldı. Gerçek bir baba gibi onu muhabbetle koruyup kolladı. Hatta nübüvvetten sonra bile bütün Kureyşi karşısına alarak, göğsünü on sene kadar yeğeni için siper etmişti. İşte bunlar, o Yetîm hakkında ilâhî himâye ve barındırmanın beşer planında bir tecellisinden başka bir şey değildi. Dileseydi onu sahipsiz bırakıp hebâ edebilirdi. Fakat merhamet etti, onu sadefinde saklı dürr-i yetîm gibi tertemiz büyütüp yetiştirdi.
İkincisii; Resûl-i Ekrem (s.a.s.), kendisine vahiy gelmeden önce kırk sene Mekke’de müşrik bir toplum içinde yaşadı. Kendisi hanîfti. Allah’ın birliğine inanıyor, putlara asla tapmıyor, toplumda iyice yaygınlaşmış olan hiçbir günaha tevessül etmiyordu. Ahlâk yönünden de pek yüksek bir seviyeye sahipti. Fakat günahlara dalmış insanların durumuna üzülüyor, onların kurtuluşu için çareler düşünüyor, lakin ne yapacağını bilemiyordu. O hiçbir zaman akıl ve din yönünden sapık olmamıştır. Fakat Kur’an gibi mûcize bir kitaptan, İslâm gibi insanlığın kurtuluşunun reçetesini sunan mükemmel bir dinden haberdar değildi. Allah ona peygamberlik verip vahiy göndererek onu doğru yola eriştirmiştir. Çaresiz insanlara nasıl el uzatıp, hastalıklarına devâ olacağını öğretmiştir. İşte âyette ضَٓالًّا (dāllen) ve هَدٰى (hedâ), kelimeleriyle bu durum kastedilir.
Üçüncüsü; Allah Resûlü (s.a.s.) fakir bir ailede doğup büyüdü. Babasından kendisine fazla bir miras da kalmamıştı. Sonra Cenâb-ı Hak onu önce Şam’a yaptığı ticaret seferinden elde edilen bereketli kâr ile zengin etti. Hz. Hatice ile evlendikten sonra da ona bütün servetini hibe etmesiyle zengin kıldı. Daha sonra kendisine ilâhî bir lutuf olarak ihsân buyrulan fetihler ve ganimetler ile zenginlik elde edilmiştir. Fakat Peygamberimiz (s.a.s.), kendine ihsan edilen bütün imkânları, ailesinin zaruri ihtiyaçları dışında Allah yolunda sınırsız bir cömertlikle harcamıştır. Buradaki “zenginleştirme”den maksat, Cenâb-ı Hakk’ın Habîbi’ne gönderdiği vahiy ile onun ruh âlemini, kalp dünyasını zenginleştirmesi, onu hem kendisini hem tüm beşeriyeti aydınlatabilecek zenginlikte hakikatlere mazhar kılması da olabilir.
Yüce Mevlâmız, ihsan buyurduğu bu nimetler mukâbilinde Nebiyy-i Ekrem (s.a.s.)’e şu üç şeyi yapmasını emir buyurur:
9. Öyleyse sakın yetîmi ezme, onu küçümseyip üzme.
10. İsteyeni de azarlama.
11. Rabbinin her türlü nimetini şükürle an ve anlat!
Burada Yüce Rabbimizin Peygamber Efendimize verdiği lutuf ve ikramlar mutlaka biz kullarına da verilecektir.Yeterki bizler Rabbimizi bırakmayalım.Rabbimiz de bizi asla bırakmayacaktır.
Peygamber Efendimize seni Rabbim terk etmedi derken aslında biz kullarını da asla terk etmez.
Peygamber Efendimizi nasıl hoşnut etti ise mutlaka biz kullarını da hoşnut edecektir.
Okumak isteyebilirsiniz
Sabah Namazından Sonra "Bol Rızık-Borçlardan kurtulmak-Zenginlik" İçin DuaBu Ayeti oku Rabbin senin duana cevap verecek Dualarının kabulü için mucize ayet Duha süresi 5 nci Ayet-i kerimi oku Rabbin seni hoşnut etsin Duha süresi 5 nci Ayeti kerim ile karanlıklardan aydınlığa çıkma Sıkıntılarından feraha çıkmak istersen işte bu ayet senin için