Ergenlik döneminde çocuğunuzun aşk acısına nasıl yardımcı olabilirsiniz?
Bizimde bir zamanlar ergen olduğumuzu anımsayın, siz olsaydınız eğer ailenizin nasıl olmasını yada size nasıl yarım edebilecklerini düşünerek hareket edin ve onu asla yalnız bırakmayak ne olursa olsun hep yanında olacağınız hissini verin.
Bakın bu konuda uzman olan kişilerin önerilerini size aktarıyorum.Umarım yardımcı olur ve bizlerin hayat bağımız olan evlatlarımıza yardımcı olabiliriz.
Ergenlik döneminde romantik ilşkiler ve aşk
Ergenler ve romantik iniş çıkışlar:
Anne-baba olarak çocukların yanında olarak,gençlik aşklarının yol aştığı duygusal çalkantıları izlemek kolya değildir.Ancak basit bir kaç noktaya dikkat ederek, çocuğunuza daha fazla yardımcı olabilirsiniz.
- İlk aşk tohumları çocuğunuzun kalbine yeşermeye başladığında göstereceğiniz hahsasiyet ve rehberlik çocuğunuzun sağlıklı bir deneyim yaşamasına yardımcı olacaktır.
- Dostça yaklaşın, fakat müdahaleci olmayın.Çocuğunuzla seks,hamilelik,cinsen yolla bulaşan hastalıklar hakkında samimi bir şekilde konuşun.
- Birlikte geçirdikleri zamanı gözleyin.Birlikte geçirdikleri zamanda çocuğunuz diğer arkadaşlarını ihmal ediyor yada okulla ilğili sorumluluklarını yada diğer faaliyetlerini aksatıyorsa, sağlıklı bir durum değildir.
- sağlıksız ilişki işaretlerine dikkat edin.Örneğin saygısız,kontrolcü, veya tacizkar bir erkek arkadaş gibi,
- Yaş sınırı koyun:Çocuğunuzun kız yada erkek arkadaş çıkabileceği yaş sınırı koyun.belirli bir yaştan önce çıkan özellikle kız çocuklarında uygun değlidir.Kızlar erkeklerden daha önce ergenliğe girdiklerinden,ilk yıllarda kendilerinden bir kaç yaş büyük erkek arkadaş edinme olasılığı yüksektir.daha büyük yaşlarda arkadaşlarla birlikte olmakta,sigara,alkol ve cinsel yaşama başlama gibi daha büyüklere has davranışların olmasına yol açabilir.
- Çocuğunuzun gittiği yeri bilin.Ev kuralları belirleyin(örneğin evde kimse yokken arkadaşının eve gelemememsi gibi)ve gideceği yarlar katılabileceği faaliyetlerin neler olabileceğini karşılıklı konuşun.akşam dışarı çıkmasıyla ilğili saat belirleyin ve bunu uygulayın.
- Çocuğunuzun arkadaşını beğenmediyseniz yorumda bulumayın.Anneler babalar erğenlik aşkına ne kadar karşı çıkarsa, ilişki o derece yogunlaşır.Ergenlik aşkları geçicidir.siz doğal akışına bırakırsanız, büyük olasılıkla ayrılıcaklardır zatenAncak ilşkisine karşı çıkarsanız çocuğunuz kendi kimliğini kanıtlayıcı bir hareket olarak,sizin istemediğiniz kişiye daha çok bağlanır.
- AYRILIK ;kaçınılmaz son geldiğinde, peşinden gelen tsunami ile nasıl başedeceksiniz?.Tavsiye vermeyin… sadece yanında olun.Çocuğunuza ihtiyaç duyduğunda yanında olduğunuzu hissettirin.arkdaşını eleştirme isteginize engel olun.
- Empati kurun:Onu anladığınızı bilmesini sağlayın. Aynı şey başınıza geldiğinde ne hissedeceğinizi anlatın.
- Üzüntüsünün küçümsemeyin:Üzüntüsünün geçeceğini siz bilsenizde,bu onun için dünyanın sonu demek.Sizinle konuşmaya ,ağlamaya veya sadece birlikte olmaya teşvik edin.”geçecek, yada başka birini bulursun” gibi sözleri değil söylemek,aklınızdan bile geçirmeyin.
- Dikkatini dağıtın:Sinemaya götürün,basket oynamaya teşvik edin,yemeğe çıkın üzüntüsünü unutturabilecek şeyler yapın.
- Ona iyi bakın; Kalp kırılması stres yaratabilir.yeterli miktarda uyumaya,beslenmeye ve egzersin yapmaya teşvik edin.Egzersiz stres ve depresyonu hafifletir ve ruh halini canlandırır.
- Harika özelliklere sahip oldugunu hatırlatın:Arkadaşından ayrılması özgüveninin zedelenmesine neden olabilir.Bu nedenle sahip olduğu güzel özellikleri unutmasına izin vermeyin.
- Sabırlı olun:Çocuğunuz size ani çıkşlarda bulunabilir yada kendini size tamamen kapatabilir.Pes etmeyin,ergen çocuğunuz başka türlü söylese bile kendis ile ilğilenmenizi ve yardımcı olmanız ister.
- Çocuğunuz üzüntüsünü aşamaıyrsa;Kaygı verici davranışlarda bulunuyorsa,çok fazla uyuyorsa,Alkol ve sigaraya başvuruyorsa,kendisine zara vereceğini belirtiyorsa mutlaka bir erğen psikiyatr’dan yardım alın.
Öneriler alıntıdır.