Başarısızlığı “Başarıyla” karşılamak:Başarısızlığı başarı için nasıl kullanabiliriz(Mümin Sekman)
İnsan yaşamı süresince mutlaka başaracağım diye başlar fakat bazen başladığı bir iş başarısızlık ile sonuçlanabilir.İşte tam bu anda ümitsizliğe kapılabilir, içine kapanır başarısızlığın verdiği olumsuz etkiyle bir daha başlamaktan korkar.Oysa her insan karşılaşır bu durumla önemli olan buradaki başarısızlığı nasıl başarıya dönüştürebiliriz bunu öğrenir ve uygulamaya çalışırsak çalışmalarımız boşa gitmeyeceği gibi kendimizi de kötü hissetmeyiz.Bu konuda çalışmalarıyla bize örnek olup yol gösteren Mümin Sekman’a teşekkür ederiz.
Onun kitabından alınmış olan bu bölüm beni harekete geçirdiği gibi size de çok yararı olacaktır.
“Başarısızlığı,zirveye ulaşmaya çalışan bir insanın üzerine doğru yuvarlanarak gelen kayaya benzetebiliriz.Bazıları o kayanın altında ezilir,bazıları zirveden vazgeçip,vadiye geri kaçar,bazıları kenara çekilip geçmesini bekler,bazıları ise gelen kayanın üstüne zıplayıp tepesine basarak kendini daha ileriye fırlatır.Başarı-do eğitiminde siyah kuşak seviyesine ulaşmış insanlardır bunlar.
Bir insan başına gelen bir başarısızlığı,başarıya ulaşmak için nasıl kullanabilir? Aşağıda mücadeleci “çekirgeler” için hazırlanmış başarısızlığın üzerine basıp başarıya yürümek,başarısızlığı nasıl başarı için başarıyla kullanma amacıyla hazırlanmış 10 yaklaşım vardır.<bir şeyi denediniz olmadıysa ,o olumsuz sonucu aşağıdaki şekillerden birine göre yorumlayabilirsiniz.
- Bir gün “mutlaka” tutumu: “başarısız değilim,sadece şimdilik” başarılı olmuş değilim! Bir gün mutlaka,bir şekilde istediğimi yapacağım.Başarım gelecekte beni bekliyor.Her şeye rağmen durmak yok,içimden gelen güçlü yola devam….”
- Ders alam tutumu:”İnsan ders aldığı başarısızlığı aşmış,andan daha büyük hale gelmiştir.”Bu yaşadıklarımdan ne yapmam ve ne yapmamam gerektiğini çok iyi öğrendim.Öğrenirken geçen zamanı okul yıllarıma sayıyorum.Başarısızlık üniversitesinden dersimi aldım,şimdi amaç başarı üniversitesine dikey geçiş yapmak!”
- Bu sonuç başarısız sayılmaya yetmez:“Tek iş başardığı için kasıla kasılan yaşayanların kendilerini başarılı görmesi nasıl ki bir illüzyon ise,tek başarısızlıkta kendini aşağılayan bir insanın yaptığı da o derece yanlıştır.“Tek çiçekle bahar olmaz,tek kar tanesiyle de kış gelmez.Başarısız sayılmam için bu sonuç yetmez!”
- “Şablona uyuyorum,”durumu:”Hedefine girerken defalarca başarısız olmak,tüm büyük adamların başına gelmiş, benim de başıma geliyor,demek ki ben büyük adamlarla aynı yoldayım! Onların yaşadıklarının benzerini yaşıyorum.Tanrım kendimi çok özel hissediyorum! Ben bir seçilmişim! Başarım acayip görkemli “olacak! Bu aklımdan geçen onların aklından da geçmiş miydi acaba?”
- Kolay ulaşılan değersiz olur:“İlk denemem de olsaydı ,belki daha fazla sevinirdim ama sevincim kısa sürerdi.Birden çok denemeyle ulaştığım şey ,benim için daha kıymetli olur.Kolay ele gelen kolay gider.Ulaşılan başarının değeri ,uğruna aşılan zorluklar kadardır.”
- Yeni bir yol yasası:“Başarısız olan ben değilim,kullandığım yoldu.Demek ki aynı amaca farklı yoldan gitmeliyim.Başarısızlığa giden bütün yolları bitirdiğimde,doğal olarak başarıya giden yolu bulacağım!Biraz daha zaman,biraz daha çaba,biraz daha cesaret yeter.”
- Yüklenme yasası:”Tüm gücümle yüklenmedim,ondan olmalı.Şimdi “topladım kalbimin dağılan her köşesini.” ve hedefe kilitlendim.Beş tavşanı aynı anda kovalarsam,azmetsem de hiç birini yakalayamadığımı öğrendim.Hedefimi seçtim,alternatiflerden vazgeçtim,tüm gücümle yükleniyorum! El feneri gibi değilim,mercek gibi yakıcıyım artık.”
- Kendinin büyütme yasası:“önümdeki engel benden büyüktü aşamadım ama ben de kendimi büyütebilir,kendimi daha çok geliştirebilir,o engeli aşabilirim.”Engeller kendi kendilerini büyütemezler.Dha büyük olup tekrar saldıracağım.”
- Yeni akıl yasası: “Başarısızlık bir puzzle’da parçaları yanlış yere yerleştirmektir.İlk denemedeki sonuç olumsuzsa,yapılması gereken en başa dönüp yeni bir mantıkla parçaları yeniden düzenlemektir.Mevcut aklım beni buraya getirdi,aklımı yeniden yapılandırarak,yeni yollar görebilirim.Kapalı olan yolum değil,Aklım!Hemen MS’nin kitaplarını okumama lazım.“Akıl açacağım benim!
- Geleceğe dön yüzünü:“Artık önümüzdeki maçlara bakacağız!Geleceğim hala yerinde duruyor ve hayatımın geri kalan kısmını orada geçireceğim.Bu iş olmadı ama hissediyorum gelecekte bir gün bir şekilde dikkate değer bir iş başaracağım!Daha oynanmadı son el!”
Karşılaştığınız başarısızlıkları yorumlama şekliniz çok önemlidir,başarısızlığın üzerindeki etkisinin derinliği ve kalıcılığı bu yorumlarınız belirler.Başarısızlığın üzerindeki yükünü hafifletecek yorum şekilleri bunlarla sınırlı değil,kendiniz yeni yollarda bulabilirsiniz.
Başarısızlık kötü bir durumdur ama başa çıkılmaz değildir.”Başarısızlıkla başa çıkmak için kullanılacak en kötü yol söylenmektir!” İnsan yaşayacağı geçici başarısızlıklardan ,başarısızlığın gücünün neye yetmeyeceğini öğrenmelidir.Başarısızlığın gücü insanları geciktirebilir ama durdurmaz. yorar ama yıkamaz.Yeni yollara yönlendirir ama yolunu kapatamaz.Sonuç’a gitmek yada gitmemek,başarısızlığa değil size bağlıdır.
Başarısızlık ve onunla başa çıkmanın yolları hakkında şimdiye kadar bu şekilde düşünmemiştim.Yılmayan hep yeni yollar deneyen bir kimseyim ama bu yorumların bu kadar kolay başarıya ulaştırabileceğini düşünmemiştim.Ben şimdi kendimi daha özel daha güçlü ve başarılı biri olarak görüyorum kendimi.Sizde deneyin başarısızlık önüne geçilemeyecek bir engel değil asıl engel siz ve sizin düşüncelerinizdir.
Sayın Mümin Sekman’ Hocama sonsuz teşekkürler…..Hocam diyorum çünkü hayat yolunda yürürken hangi yaşta olursak olalım, hangi konuda zorluklarla karşılaşırsak karşılaşalım bize aşılabilir olduklarını başarmanın verdiği hazzı öğretiyor.
Kaynak:Mümin Sekman(Limit Sizsiniz)
Okumak isteyebilirsiniz
Kendinize güvenin!Başarısızlığı nasıl başarı için kullanabiliriz? Başarısızlık nasıl başarıya dönüştürülebilir? Başarısızlık sizi üzmesin ve vazgeçirmesin Başarısızlıkta neden başarıszı oldun yorumu çok<önemlidir Mümin Sekman "Başarısızlık nasıl başarıya çevrilir" Nasıl başarılı olabilirim?