Yanlış Beslenme Alışkanlıklarından Kurtulmak
Beslenme alışkanlıklarını nasıl değiştirebiliriz? Bunun için nasıl bir yöntem uygulamalıyız.
- Öncelikle zararı zaten belli olan bir kısım yiyecek-içecekleri hayatımızdan çıkaracağız.(Kola,jips,hazır çorbalar vs.)
- Soframızda az çeşit bulunduracağız(bir öğünde).Soframızda mizaçları bibririyle uyumlu olan yitecekler tercih edeceğiz.(yogurt-et,ekmek-et,karışık etler) bunları birlikte yemeyeceğiz.
- kendi kan grubumuz ve mizacımız için zararlı yararlı yiyecekler listesini oluşturacağız.
- Pişmiş yemekleri azaltıp çiğ yada az pişmiş yiyecek oranımızı yükselteceğiz.Pişmiş olanları da bol yeşillikle tüketeceğiz.Sağlıklı bir menüde bir günde tüketilen gıdanın yüde 40’ı pişmiş-ekmek dahil,yüzde 60’ı da çüğ yiyeceklerden oluşmalıdır.
- Yediğimiz her lokmayı iyyice çiğneyip midedeki hazım sürecine yardımcı olacağız.Bu nedenle yediğimiz her lokmayı mahiyetine göre 18 ila 40 kez çünemeye özen göstereceğiz.
- Günlük yiyecek içecek miktarımızı kendi ihtiyacımıza göre yeniden düzenleyeceğiz.öğün sayısı ve yiyecek miktarını azaltacağız.
- Acımadıkça yemeyeceğiz./sav)’in de vurguladığı yemel düturlardan biri budur.
Beslenme alışkanlığını değiştirmeyen hasta bir yandan tedavi olurken bir yandan da hastalığa yol açan yeme içme şeklini sürdürürse sağlığına kavuşamaz.
Kaynak:Mehmet Ali Bulut(Can boğazdan çıkar-Kan gruplarına göre beslenme)