SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ YOK DEMEYİN(İSTERSEN ÇÖZERSİN)
17-10-2011
Sıkıntılı zamanlarınızda Yanınızdayım(dinlemeye hazırım)
SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ YOK DENMEYİN, MUTLAKA BİR YOL VARDIR
Günlük yaşantımızda, hepimizin zaman zaman çok sıkıdığımız,daraldığımız, zamanlar olmuşdur.Bu çok doğal tabiiki.Ama sorunlarımızı kafamızda büyütüp,ağlayıp sızlanmakla,hayata küsmekle çözebiliyormuyuz.sadece kendimize,zamanımıza ve sevdiklerimize zarar vermekden başka işe yaramıyor.
Mesela aile geçimsizliklerinde,”karı koca sen böylesi,böyle yaptın canımı sıkdın,bıktım sen den” gibi sözlerle kendilerini dahada çıkmaza sokup anlamsız strese sokarlar.
Peki ne yapacağız diyorsunuz şimdi, daha uyumlu, daha mutlu, ve daha huzurlu olmak bizim elimizde.En baştan” EMPATİ” nedir ona bakalım.
Empati:Konuştuğun kişi yada kişilerin yerine kedini koyup,onun gözüyle bakmak ve onun duygularını anlamaya çalışmak.Bu çok zormu diyrosunuz..Evet belki zor ama, çok da zor değil.Bizler zorlukların üstesinden gelen insanlarız bunu mu başaramıyacağız.Nasıl empati kurulur ona bakalım şimdide.
Mesela Çocuğunuz odasını hep dağınık tutuyor,sorumluluğunu alamıyor,onun yerine hep siz yapıyorsunuz.Bu belkide sizi yormuyor,yapmak zorunda hissediyorsunuz kendinizi.Ama burada onun görevini de siz üslenerek ilerki yaşamında bir çok zorluklarla karşılaşak, çocuğunuza zarar veriyorsunuz..nasılmı?
Bakınız çocuk böyle yaptığınız sürece,üzerine düşen,hiç bir görevini yapamıyacak,yada yapmak istemiyecek,tembel,bencil,kaygısız bir çocuk olacak.kendi sorumlulukların hep başakalrının yapmasını bekleyecek.herkes de Annesi değil ki sabretsin.Ve siz bu duruma çooook üzüleceksiniz.
Bu durumda ona yaklaşımınıza örnek olacak bir konuşma örneği vereyim.”Oğlum yada kızım,seninle bir konuda konuşmak istiyorum.Bu konu benim için çok önemli.Eger sende konuşmaya müsait isen konuşalım diyorum.Eğer daha sonra dersen bana zamanını söyle.Eğer konuşmayı kabul ederse “canım benim seni ne kadar çok sevdiğimi biliyorsundur umarım.Ayrıca ben sana çok değer veriyorum.seninde sevdiğini ve değer verdiğini biliyorum.Ama bunu göstermeni istiyorum senden.Nasıl yani? biliyorsun.diyecek.Ozaman”Bak canım hep görüyorsun,evin bütün işlerini ben yapıyorum,çarşıya ben gidiyorum,yemeği ben yapıyorum,masayı ben topluyorum.Temizliği de ben yapıyorum.Evet bunlar benim göervim ama çok yoruluyorum.mesela sen bana yardımcı olabilirsin İstersen.”ben ne yapabilirim ki” diyecek.Mesela kendi odanı toplayıp,temizlemekle benim üzerimden bir yük kaldırmış olacaksın.”Bunu yaparsan, hem zaten senin görevin olan odanı toplamakla,kendi sorumlulugunu alacak,hemde bana yardımcı olacaksın”
Böyle bir konuşma ne seni üzecek,nede çocuğu incitetecek.Eğer “sen ne kadar dağınık bir çocuksun,bıktım senden de ,dağınıklılıgından da,artık daynamıyorum senin bu haline ” gibi sözlerle,onu daha çok incitir,kırar ve kızdırırsanız.yapacağı varsada yapmaz..
İşte burada empati ortaya çıkıyor.sen onun yaşında nasıldın? Annenin her dediğini yapıyormuydun?Annenin bağırması,kızması,hakaret etmesi, sana ne düşündürürdü.Bunları düşünerek sizinde daha önce çocuk olduğunuzu hatırlayıp,onunla empati kurmanızı,kolaylaşacakdır.
Empati kurmaya çalışırken kesinlikle,ciddi,olumlu,yakın,hatta dokunarak,gözlerinin içine bakarak konuşmalısınız.Bir deneyin diyorum size ,her gün üzülüp,karamsızlığa kapılacağınıza,ben budurumdan nasıl kurtulucağım diyerek yakınmalarınız size hiç bir şey getirmeyip,daha çok strese ve sıkıntıya sokacaktır.
Bu durum tüm ilişkilerinizde geçerlidir.Önce deneyin,eğer yapamıyor yada beceremiyor,nasıl yapacağınızı bilemiyorsanız,bir uzmandan bir kaç saatlik bir görüşmede sizi yönlendirecekdir.
İşte bu tür konularda sıkıdığınız,daraldığınız anda ben sizinle konuşmaya hazırım,yeterliyim demiyorum ama çalışıyorum,daha iyi nasıl olur, ilişkilerimizi araştırıyor ve soruyorum.Ve deniyorum.Başarı başaracağım diyerek başlanılır ve başarılır.
Herkese iyi akşamlar,huzurlu ve mutlu günler.