Pek Çok kanser Türü Şekerden Kuvvet Alıyor(Prof.Dr.Erkan Topuz)
Üninersal Hataneleri Grubu İtalyan ve Çamlıca hastaneleri Tıbbi Onkoloji Direktertörü Prof.rkan Topuz;Dünya genelinde şeker tüketiminin giderek arttığını ve kanser türlerindeki artışına neden olarak da,tatlı gıdaların büyük rolü olduğunu belirtiyor.İnsülün seviyesinin hızlı yükselişi kansere zemin hayırlıyor diye belirtiyor.
Aldığımız kalorilerin % 56’sının, genlerimiz gelşirken var olan üç kaynaktan geldiğini, bu kaynaklarında,rafine şekerler,ağartılmış un ve bitkisel yağlar olduğunu belirtiyor.Üstelik bu üç kaynak,bedenimizin işlevlerinin yerine getirmesini sağlamak için gereken protein,vitamin,mineral veya omege 3 yağ asitlerinin hiç birini içermiyor.Kanser gelişimini ise doğrudan destekliyor!
- Genlerimiz, bir kişinin bir yılda en fazla 2 kilo bal tüketebileceği bir ortamda gelişti ama insanların şeker tüketimi;1830 yılında yılda 5 kiloya çıkmıştı! 20.yüzyılın sonunda ise rafine şeker tüketimi kişi başına yılda 70 kiloya ulaşmıştır.
- Alman biyolog Heinrich Warburg.mailin tümörlerin metobolizmasının,büyük ölçüde glikoz tüketimine bağlı olduğunu keşfederek tıp alanında Nobel ödülülü’nü kazanmıştı.Glikoz vücudda sindirilmiş şekerin aldığı biçimdir.Aslında kanseri tesbit etmek için yaygın olarak kullanılan PET taraması da yalnızca vücutta en fazla gliokoz türeten alanları ölçer.Bir alan çok fazla şeker tükettiği için öne çıkıyorsa ,bunun nedeni büyük olasılıkla kanserdir.
- şeker ve beya uz yediğimizde,kandaki glikoz düzeyi hızla yükselir.Vücut glikozun derhal hücrelere girmesine izin vermek içinbir doz insülün salgılar.
- İnsülün salğıısına,IGFR adı verilen başka bir molekülün salgılamasına eşlik eder.Bu molekülün rolü, hücre büyümesineiharekete geçirmektir.Kısacası şeker; dokuları besleyerek daha hızlı büyümelerine neden olur.İnsülinve IGFR ayrıca,hücre büyümesini uyaran ve daha sonrada tümörler için gübre görevi gören enflamasyon faktörünü destekler.
- Asya ve Batı nüfuslarını karşılaştıran bir çalışmada ,düşük şekerli Asya besinleriyel beslenenlerin çoğu snayi toplumunda tipik olan yüksek şekerli ve rafine gıdalarla beslenenlerle kıyaslandığında;hormonlardan kaynaklanan kanserlere 5 ila 10 kat daha az yakalandığı görülmiüştür.
Bu nedenle Prof.Dr Erkan Topuz,Şeker,bal,beyaz ekmek,beyaz pirinç,çok pişmiş beya makarna,sandviç ekmeği kruvasan,pirinç patlağı içeren kekler.Reçel,jöle,şelkerle pişmiş meyveler,Pataes özellikle patates püresi,Endüstriyel meyve suları,sodalar, ve alkol gibi içeceklerden uzak durulması gerektiğini vırgulamaktadır.
Kaynak: Sabah Gazetesi