Mucize şerbet “Demirhindi şerbeti”
Osmanlı padişahlarının tercih ettiği 40 çeşit baharattan oluşan bu şerbet doğaldır.Sıcak ülkelerde yetişen bu bitki sarı kırmızı salkımlar halinde olup koyu kırmızı çiçekleri ile mayhoş bir tadı vardır.Ağacın boyu 20-25 metre kadardır.
En önemli malzemesi olan demirhindi Hindistanda yetişmektedir. Bu şerbetin ana maddesi Demirhindi olmak la beraber 40 çeşit baharat kullanılmaktadır.Aynı kapta tüm malzeme 6 saat kaynatılmaktadır.Önce yüksek ateşte sonra orta ve en son kısık ateşte.
Kaynatıldıktan sonra içine tamamen doğal bal ilave edilerek 2 saat daha kaynatılır.Soğumaya bırakılır.Sonra servis yapılır.
3 farklı aşamadan geçerek hazırlanan zahmetli bir şerbet olan bu şerbet padişahlar tarafından şifalı olma gerekçesiyle tercih edilmiştir.Yaz aylarında serinletici ve rahatlatıcı olduğu için tercih edilir.
Sağlık açısından faydaları:
Mide hastalıklarına,gaz,hazımsızlık,soğukalğınlığı,barsak rahatsızlıklarına,ruhsal sıkıntılar,romatizma ve kas ağrılarına iyi geliyor.
Suyu kaynatılıp içildiğinde barsak solucanlarını düşürüyor.
İştah açıcı,barsak gazlarını giderici ,beden ve zihin gücünü artırıcı özellikleri vardır.
Ağız kokusunu giderir.
Meyvesi dışkıyı yumuşatarak kabızlığı giderir.
Vucudu rahatlatır ve serinletir.Susuzluğu giderir.
Meyvesi yenildiği gibi şerbeti ve reçeli de yaplır.Baharat olarak da kullanılır.
Demirhindi şerbeti;çekirdekleri çıkarılan meyvesi suda bir süre kaynatılır ve süzülür.Süzülen suya bolca şeker yada bal ilave edilerek tekrar kaynatılır.İstenirse içine baharat da katılabilir.Soguyunca içilir.Osmanlı mutfagında çok kullanılmıştır.