Konja bitkisi ve zayıflamaya etkisi
Konja bitkisi Amorphophallus familyasına ait bir bitki türüdür. Bitkinin botanik adı Amorphophallus Konja’ dır.Çin, Japonya ve Kore’ de yetişir. Jöle ve un yapımında kullanılır. Kökü kurutulmuş Konja glucomannan sakızı içerir. Glucomannan’ ın obezite ve zayıflama konusunda etkisi olduğu bilinmektedir.
Konja bitkisi 800-1,500 m yükseklikte dağlık alanlarda yetişir. 3-5 yıl büyüdükten sonra hasat edilir. Doğu yarımkürenin tropikal bölgelerinde üretilir. En yaygın üretim alanı Çin’ in güney batısıdır. Büyüme bölgesinin ortalama sıcaklığı 16 °C’dir.
Taze Konja kökü tatlı patatese benzeyen yuvarlık bir şekle sahiptir.
Konja bitkisinin içindeki en önemli madde glucomannan lifidir. Glucomannan miktarı 3 yıllık bir büyüme süresinden sonra maksimum seviyeye ulaşır. Konja bitkisi en fazla glucomannan lifi üreten tek bitkidir. Konja kökleri kurutulduğunda kurutulan tozun yaklaşık %40-60’ ı glucomannan lifidir.
Konja bitkisinin kök ve soğanlarından elde Glucomannan’ın vücutta farmakolojik etkileri çok çeşitli olan ve vücuttaki hastalık ve bozukluklarla ilgili geniş tedavi alanları olan bir yardımcıdır. Konja diyet lifinin, diyabet (Tip II) hastalarında, kabızlığı olan hastalarda ve de obezite problemi olan hastalarda yardımcı olduğu bilinmektedir.
Obezite: Glucomannan liflerinin, kolesterol alımını azalttığı bilinmektedir. Bu vücut tarafından alınan kalori miktarını önemli ölçüde azaltır. Bu nedenle, obez insanların konja kökü kullanması bir çok ülkede tavsiye edilir. Ayrıca Glucomannan’ın, glikoz ve şeker alımına izin vermiyor olmasının, kilo verme sürecinde oldukça önemli bir etki olduğu öne sürülmektedir. Bütün bunları yaparken kendi kalori değerinin olmaması da ayrıca önemlidir.
Diyabet: Glucomannan liflerinin, vücut tarafından glikoz alımını inhibe ederek, hipoglisemik etkilere yol açtığı bilinmektedir. Bağırsak duvarları ile glikoz temasını önleyerek glikoz alımını inhibe ettiği ifade edilmektedir. Bu da kandaki şeker miktarını azaltarak, tip 2 diyabetli hastalara yardımcı olabildiğini göstermektedir.
Kabızlık: Glucomannan liflerinin, her türlü kabızlık probleminde yardımcı olduğu belirtilmektedir.
Konja Kullanımı
Konja genellikle toz olarak tavsiye edilir. Toz kurutulmuş bitki köklerinin nişasta haline getirilmiş halidir. Bu şekilde besinlerle birlikte lif takviyesi olarak kombine edilebilir. Daha çok kuru gıdalarla alınması tavsiye edilir ve su tüketimi de önemlidir. Toz genellikle tatsız ve kokusuzdur.
Sonuç olarak, konja içeren besin takviyelerinin, kilo kontrolünün yanı sıra birçok konuda sağlığımıza destek verdiğini söylemek gerekir. Konja, Glucomannan’ın içerisinde mevcut doğal şifa verici güçler ile sağlıklı bir yaşam elde etmenize yardımcı olacaktır
Alıntı.