İşinizi mutlaka yapmanız gerektiğini ve yapmamakla neler kaybettiğinizi biliyor ve çok istediğiniz halde yapmıyorsanız !
Evet çoğu zaman hepimizde olan bir durum bu”GAFLET, DELALET VE ATALET” .Neden acaba bu durumda oluyoruz? Neden yapmamız gereken şeyleri biliyor ve yaparsak ne kadar mutlu ve başarılı olacağız ve yaptığımız şeyler bize neler kazandıracak ama yapamıyoruz?
Alsında bu durumdan kurtulmak çok basit ve kolay nasıl yapacağımızı bildikten ve başlamaktan ibarettir.
Gaflet,delalet ve atalet’ten nasıl çıkarız? Bunu nasıl başarabiliriz ? Sayın Mümin Sekman aşağıdaki yazısında çok mükemmel bir şekilde anlatıyor.
Bu durumdan kurtulmak isteyenler gelin birlikte göz gezdirelim.Neden başaramadığımızı öğrenelim.
“GAFLET, DELALET VE ATALET
İşinizi mutlaka yapmanız gerektiğini ve yapmamakla neler kaybettiğinizi biliyor ve çok istediğiniz halde yapmıyorsanız bilin ki sizde bir atalet sorunu var. Kişilerin bu ataleti kurumlara sirayet ederse ne olacak? İşte çözüm önerileri…
Ayşe Hanım fazla kiloları olduğunu ve bunları vermesi gerektiğini bilmektedir. Bu kilolardan kurtulursa neler kazanacağını, ne kadar güzel ve sağlıklı olacağını da bilir. Kiloları vermemiş olmakla ne kadar üzüldüğünü ve neler kaybettiğini de bilir. Bu kiloları vermeyi gerçekten istediğini de düşünmektedir. Elinde onlarca derginin ve kitabın anlattığı ya da diyetisyenin verdiği “fazla kilolardan kurtulmanın denenmiş yolları”nı anlatan rejim listeleri de vardır. Ancak Ayşe Hanım bir türlü bu kilolardan kurtulamaz! Bir türlü eyleme geçemez! Soru iki; Ayşe Hanımı durduran ne?
Kişisel ve kurumsal atalet nedir?
Kişinin gerçekten “yapması gerektiğini” düşündüğü halde yine de uğrunda hiçbir şey yapmaması o konuda “atalet” içerisinde olduğunu gösterir, Ayşe Hanım’ı durduran şey “kişisel atalet”tir. Peki kişisel atalet nedir?
Atalet, kısaca kişinin yapması gereken bir işi yapması gereken zamanda, yapması gereken yerde ve yapması gerektiği gibi yapmamasıdır. Atalet içerisindeki bir kişi, bir işi mutlaka yapması gerektiğini bilmektedir. Bunu yaparsa neler kazanacağını da bilmektedir. Yapmamakla neler kaybettiğini de bilmektedir. O işi yapmayı çok da istemektedir. Eğer yapmaya başlarsa nasıl yapabileceğini de bilmektedir. Ancak yine de yapmamaktadır! Ataletin içerisinde durağanlık, “gaflet ve delalet”, erteleme eğilimleri, mazeret bulma ve tembellikten oluşan bir duygusal karışım vardır.
Kurumları oluşturan en önemli unsurlardan birinin insanlar olmasından dolayı kişisel ataletler şirket kültürüne de yansımaktadır. Buna da kurumsal atalet denir. Kurumsal ataleti kıran 4 etkili unsur vardır: “hareket”, “yüksek motivasyon”, “aktif element” ve “felaket!”
N&T çalışanları ile yaptığımız bir haftalık motivasyon eğitiminde kurumsal ve kişisel ataletin kırılmasına tanık olduk. Artık herhangi bir NİL ya da TUNA şubesine gittiğinizde yapması gereken bir işi, yapması gereken zamanda ve yapılması gerektiği gibi yapan insanlarla karşılaşacaksınız. Onlar büyük hedeflerin heyecan duyulmadan ve güleryüzlü olmadan başarılamayacağını öğrendiler. Onlar denedi ve ataletlerini kırmayı başardırlar. Sizi durduran ne?
Kişisel atalet örnekleri nelerdir?
Kendimize karşı gaflet ve delalet ve hatta hıyanet içerisinde bulunarak, yapmamız gerektiği halde bir türlü yapmaya başlayamadığımız milli ataletlerimiz şunlardır:
1. Sigarayı bırakmamız gerektiğini biliriz. Bırakırsak sağlık ve sempati adına neler kazanacağımızı da biliriz. Bırakmamakla ekonomik ve sağlık yönünden neler kaybettiğimizi de biliriz. İstersek sigarayı nasıl bırakacağımızı da biliriz. Ama yine de sigarayı bırakmayız! Sizce bizi yapmamız gerektiğini düşündüğümüz bu davranışı yapmaktan alıkoyan ne?
2. İngilizceyi mutlaka öğrenmemiz gerektiğini biliriz. Öğrenince neler kazanacağımızı ve öğrenmemekle neler kaybettiğimizi de biliriz. İstersek nasıl İngilizce öğrenebileceğimizi de biliriz. Ancak yine de yıllar su gibi akıp giderken bizler de akıp giden o suya bakıp iç geçiririz. İngilizceyi hâlâ öğrenemediğimiz için hayıflanırız. Bizi tutan kim? Bizi durduran ne? Okuduğumuz kişisel gelişim kitaplarında anlatılan teknikleri uygulamamız gerektiğini düşündüğümüz halde uygulamamamız da atalet içerisinde olmamızdan kaynaklanmaktadır.
Ataleti kırmanın yolları nelerdir?
Ataleti kıran en etkili yol motivasyon ve coşkudur. Bunun için yüksek moral ve motivasyon sağlayan kişilere, kitaplara yakın olun. Şirketler ise yüksek moral için neler yapılabiceğini düşünmelidir.
Yapmanız gerekenler ile yaptıklarınız arasındaki farkı yaratan atalettir. Ataletin temelinde ise iç disiplin zayıflığı vardır. 21. yüzyıl insanının en büyük sorunu iç disiplin (kendi kendine hakimiyet, iradeli olmak, otokontrol) yetersizliğidir. Aşağıda atalet duygusundan çıkmak ve iç disiplininizi geliştirmek için öneriler sıralanmıştır.
Başlangıç olarak ataletlerinizin bir “atalet tap on” listesini yapmalısınız. Her bir atalet için “Böyle bir atalete sahip olmasaydım nasıl davranırdım?” diye düşünerek kurtuluş planı yapın. İç disiplininizi geliştirmek için yapmanız gereken ile yapmak istedikleriniz arasında çatışma yaşarsanız, yapmanız gerekeni hemen yapın. Sık sık kendinize “Beni bu ataleti kırmaktan alıkoyan ne?” diye sorun. Kendi ataletinizi kırmaktan alıkoyan şeyin de ataletiniz olduğunu fark edin.
Moral motivasyon gerekli
Ataleti kıran en etkili silah motivasyon ve coşku duygusudur. Size yüksek moral ve motivasyon duyguları yaşatan kişilere ve kitaplara daha yakın durun.
Ataleti kıran en önemli unsurlardan biri de harekettir. Bir şeyi yapmanız gerekiyorsa hemen yapın!
Sizi durduran kişinin kendiniz olduğunu ve bulunduğunuz bu durumdan sizi başkasının kurtaramayacağını kendinize hatırlatın. Kişisel gelişim seminerlerinde genellikle motivasyon ve kitle psikolojisinin etkisiyle “atalet durumu” kırılmaktadır. Kişisel gelişim ve motivasyon seminerlerine katılın.
Eğer tüm bunları yapmazsanız ataletinizi kıracak son şey “felaket”tir! Başınıza bir “musibet” geldiğinde hemen ataletinizi bıraktığınızı göreceksiniz. Örneğin doktorunuz Doktorunuzdan bunu duyduğunuzda sigarayı hemen sizde akciğer kanseri başlangıcı olduğunu söylediğinde sigara hakkındaki ataletiniz hemen kırılacaktır! bırakabilecekseniz, şimdi neden bunu denemiyorsunuz?”
Yazan: Mümin Sekman
Yukardaki yazı da anlatıldığı gibi kişinin istemediğimiz durumları kendimize yaşatan yine kendimiz olduğunu,olmak istemediğimiz yeren kurtulmak sadece bizim istememize bağlıdır.