Her kim RECEB, ŞA’BÂN ve RAMAZAN da “ÖĞLEN ile İKİNDİ arası” İstiğfar
Her kim RECEB, ŞA’BÂN ve RAMAZAN da ÖĞLEN ile İKİNDİ arası
“Estağfirullahe’l-azîm el-kerîm, ellezî lâ ilâhe illâ hüve’l-hayyü’l-kayyûmü ve etûbü ileyhi, tevbete abdin zâlimin li-nefsihî, lâ yemlikü li-nefsihî mevten velâ hayâten velâ nüşûrâ ” derse
Allâ-u Te âlâ ( o kişinin sevab ve günahlarını yazmakla görevli ) iki meleğe :
Bu kulun amel defterindeki günahlarıyla alakalı yazıları YAKIN! ” diye VAHYEDER.”
Manası:
“Kendisinden başka ilah olmayan, hakikî hayatla diri olan Hay, her şeyi ayakta tutan Kayyum olan büyük Allah’dan beni bağışlamasını istiyor ve -bütün benliğimle- ona tövbe edip, yöneliyorum; nefsine / kendine zulmetmiş, üstelik nefsi için ne ölümü, ne hayatı ve ne de öldükten sonra dirilmeyi elinde tutamayan bir kulun tevbesiyle / yönelişiyle (tevbe ediyorum).”
****
TEVBE, İSTİĞFAR DUÂLARININ MANASI
Sevgili Peygamberimiz ( s.a.v.) Hadis-i Şeriflerinde bu tevbe-i istiğfar duası hakkında:
” Her kim, Receb-i Şerifde bu Tevbe-i istiğfar duasını 7 kere okusa Yüce Allâh, o kulunu affeder ve tüm günahlarını bağışlar ” buyurmuştur.
Duaları bildirilen sayı adedince okumada, duanın kabulüne etkisi ve sebebi vardır. Bu sanki duanın kabul olması için bir şifredir. Belirtilen sayı tamamlanınca kapı açılır ve kişinin duaları kabul görüp istek ve dileğine (muradına) kavuşmuş demek olur. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) dualarını birden fazla (yani 3 yada 7 defa ) olarak okumayı severdi. Onun için bazı dualarda sayılar verilmiştir.
Yaptığımız bütün günahlara pişmanlık duyduğumuzu ifade etmemiz, bundan sonraki hayatımızda bir daha böyle günah ve kusurları işlemeyeceğimize Rabbimize söz vermemizdir
Günah ve kusurlarına pişmanlık duyup, üzüntü ve elem hisseden mü’min, istiğfar duâsını huşû ile okur.