Her gün dilimizden düşürmeyeceğimiz tesbih
Bu tesbihin fazileti o kadar çoktur ki;Peygamber Efendimiz tarafından tavsiye ediliyor.
Okunuşu: Lâ ilâhe illAllahu vahdehu lâ şerîke leh. Lehü’l mülkü ve lehü’l hamdü yuhyî ve yümît. Ve hüve hayyül lâ yemüt. Biyedihil hayr. Ve hüve alâ külli şey’in kadîr.
Anlamı:Allah’dan başka ilâh yoktur, O birdir ve dengi, ortağı yoktur. Mülk O’nundur ve hamd O’nadır. Diriltir ve öldürür. Kendisi ölümsüz hayat sahibidir. Hayır O’nun elindedir ve O herşeye muktedirdir.
Kim ´Lâ ilâhe illallâhu vahdehu lâ şerike leh, leh´ül- mülkü ve leh´ül-hamdü ve hüve alâ külli şey´in kadîr´ (Allah´tan başka ma´bud yoktur. Allah birdir; O´nun ortağı yoktur. Mülk O´nundur ve hamd O´na mahsustur. O, herşeye kâdirdir) sözünü her gün yüz defa söylerse, bu kendisi için on köle âzâd etmeye denktir. Aynı zamanda kendisine yüz iyilik yazılır ve defterinden de yüz kötülük silinir. O gün akşama kadar şeytanın şerrinden korunur. Bu sözleri kendisinden daha fazla söyleyenler müstesna, hiç kimse de onun yaptığından daha üstün bir amel yapmış olmaz.
Abdestini güzelce aldıktan sonra gözlerini göklere çevirerek ´Ben Allah´tan başka ma´bud olmadığına, O´nun bir olup ortağı olmadığına ve Hz. Muhammed´in de O´nun kulu ve de Rasûlü olduğuna şâhidlik ederim´ diyen kul için cennetin bütün kapıları açılır. Böylece bu kişi cennete istediği kapıdan girebilir.
Lâ ilâhe illallah diyenler için, ne kabirlerinde ve ne de mahşer gününde herhangi bir yalnızlık ve üzüntü yoktur. Sûr´un üfürülmesi ânında bu kişilerin başlarından topraklar saçıldığı halde kalkarak ´Hamd, bizden üzüntüyü uzaklaştıran Allah´a mahsustur. Rabbimiz affedici ve şükredenlerin şükrünü kabul edicidir´ dediklerini şimdiden görür gibi oluyorum.
Hz. Peygamber birgün Ebu Hüreyre´ye şunları söyler: ´Ey Ebu Hüreyre! Kıyamet gününde, işlediğin her hasene tartılır. (Yani tartıya dahildir) Ancak Allah´tan başka ma´bud olmadığına şâhidlik etmen bu hükmün dışındadır; bu şehâdet, teraziye konulmaz. Çünkü ihlâsla getirilen şehâdet terazinin bir kefesine yedi kat gök ve yedi kat arz da diğer kefesine konsa yine de lâ ilâhe illallah ağır basar´.
Huzuruna, yer dolusu günah ile de gelse, Allah Teâlâ sıdk ile lâ ilâhe illallah diyen kimsenin bütün günahlarını affeder.
Hz. Peygamber, Ebu Hüreyre´ye şöyle der: ´Ey Ebu Hüreyre! Can çekişen kimseye lâ ilâhe illallah´ı telkin et; zira lâ ilâhe illallah, günahlar yığınını yıkıp târûmâr eder´. Ebu Hüreyre´nin ´Ey Allah´ın Rasûlü! Bu ölüler için böyle… Peki diriler için durum nasıldır?´ diye sorması üzerine de şöyle buyurur: ´Diriler için, günahları daha fazla ortadan kaldırıcıdır´.
İhlâsla lâ ilâhe illallah diyen kimse cennete girer.
Hz. Peygamber bir gün, ´Cennete girmekten imtinâ edip Allah´tan, ürken develerin sahiplerinden kaçışı gibi kaçan kimseler müstesna hepiniz (mü´min olduğunuz için) cennete gireceksiniz´ buyurdu. Bunun üzerine ´Ey Allah´ın Rasûlü! Cennete girmekten imtina ederek Allah´tan ürküp kaçanlar da kimlerdir?´ diye soruldu. Rasûlullah buna şöyle cevap verdi: ´Kim lâ ilâhe illallah demezse işte o, cennete girmekten imtinâ etmiş ve Allah´tan ürkerek kaçmıştır.
Bu bakımdan onunla aranıza perdeler gerilmeden önce bu mübarek kelimeyi çokça söyleyin; çünkü tevhid ve ihlâs keli-mesi budur. Takvâ kelimesi ve kelime-i tayyibe budur. Bu kelime hakkın dâveti ve kopmaz kulpudur. Bu kelime aynı zamanda cennetin de bedelidir´.
´İyiliğin karşılığı ancak iyiliktir´ (Rahmân/60) ayetinin tefsirinde şöyle denilmiştir: ´Dünyadaki iyilik lâ ilâhe illallah ´tır´. Ahirette verilecek olan iyilik ise cennettir´.
Şu ayet de aynı şekilde tefsir edilmiştir: ´Güzel davrananlara (iman edip güzel amel işleyenlere) daha güzel bir karşılık (cennet) ve fazlası vardır´. (Yûnus/26)
Berâ b. Âzib, Hz. Peygamber´den şöyle rivayet eder:
´Kim on defa ´Lâ ilâhe illallâhu vahdehû lâ şerike leh, lehü´l-mülkü ve lehü´l-hamdü ve hüve alâ külli şeyin kadîr´ (Allah´tan başka ilah yoktur. Allah tektir ve O´nun ortağı yoktur. Mülk ve hamd O´na aittir. O herşeye kâdirdir) derse, bir köle âzâd etmekten elde edilen ecre denk bir ecir elde etmiş olur.
Bu hadîsin başka bir rivayetinde ´köle´ tâbiri yerine ´nefis´ mânasına gelen ´neseme´ tâbiri yer almaktadır.
Amr b. Şuayb, babasından, o da kendi babasından Rasûlullah´ın (s.a) şu hadîsini rivayet etmektedir:
Kim günde iki yüz defa “Lâ ilâhe illallâhu vahdehû lâ şerîke leh, lehü´l-mülkü ve lehü´l-hamdü ve hüve alâ külli şey´in kadîr” derse kendisinden önce gelen hiçbir kimse onun önüne geçemediği gibi, kendisinden sonra gelen hiçbir kimse de ona yetişemez. Ancak onun bu amelinden daha faziletli bir amelde bulunan kimse müstesnadır.
Kim (çarşıda veya) pazarda ´Lâ ilâhe illallâhu vahdehû lâ şerîke leh, lehü´l-mülkü ve lehü´l-hamdü yuhyî ve yümît ve hüve alâ külli şey´in kadîr´ (Allah´tan başka hak ma´bud yoktur. Allah birdir ortağı yoktur. Mülk ve hamd O´na aittir. Dirilten ve öldüren O´dur. O her şeye kâdirdir) derse, Allah Teâlâ ona bir milyon iyilik yazdığı gibi onun bir milyon kötülüğünü de defterinden siler ve kendisi için cennette bir köşk binâ eder.
Bir rivayette; kul, lâ ilâhe illâllah dediği zaman, bu kelime o kulun defterine gelir, o defterdeki herhangi bir hatayı tedkik ânında görürse siler. Böylece kendisi gibi bir haseneyi görünceye kadar devam eder. Bu haseneyi gördükten sonra onun yanında karar kılar diye vârid olmuştur.
Sahih´de Ebu Eyyûb, Hz. Peygamber ´den şöyle rivayet eder:
“Allah´tan başka mâ´bud yoktur. Allah bir´dir. O´nun ortağı yoktur. Mülk ve hamd O´na aittir. O herşeye kâdirdir” meâlindeki kelimeleri on defa okuyan kimse, Hz. İsmail´in evlâtlarından esir düşen dört kişiyi azâd etmiş gibi olur.
Yine Sahih´de Ubâde b. Sâmit tarafından Hz. Peygamber´den şöyle rivayet edilmiştir: Geceleyin uyanıp, ´Allah´tan başka ma´bud yoktur. Allah birdir. O´nun şeriki yok. Mülk ve hamd O´na mahsustur. O herşeye kâdirdir ve bütün noksanlıklardan münezzehtir. Hamd yalnızca O´na mahsustur. O´ndan başka ma´bud yoktur. O herşeyden daha yücedir. Günahtan dönüş ve ibâdete yöneliş ancak yüce Allah´ın kuvvet ve kudretiyle olur´ mealindeki kelimeleri okuyan bir kimse bundan sonra ´Ey Allahım! Beni affeyle derse, günahları affolunur; dua ederse duası kabul edilir; abdest alarak namaz kılarsa namazı kabul olunur.
Allah kabul etsin ve bu tesbihi dilimizden düşümeyelim inşallah.