Aft ve ağız kokusu için pratik öneriler
Şifalı bitkiler konusunda, ağız içi yaraları ve ağız kokusu için bait ve partik öneriler.
Aft(Ağız ülseri) genellikle dilin üzerinde,damakta va yanakların iç kısmında görülür.Aft kırmızı başlar,acı veren beyaz kabarcıklar bir alanda toplanır.Nedeni tam olarak belli değildir.Bazen protez dişler afta neden olabilir.Kişi stresliyse,yorgunsa,bir enfeksiyonla savaşıyorsa bu ekenlerde aft’ın oluşmasını destekler.Ayrıca sindirim problemleri,mide ağrıları da ülserle ilğili olabilir
genellikle kendi kendine bir hafta içinde kaybolur.Ağız ülseri genellikle yetişkinlerde ve kadınların adet dönemlerinde,stres ve allerci ülseri etkileyen nedenlerdendir.
Ağız kokusu;Rahatsız edici bir kokuya sahip nefestir.Aynı zamnda “halitosis” olarak da bilinir.Sebebine göre zaman zaman kalıcı olabilir.Ağızda özellikle dilin ardasında milyonlarca mikrop barınır.Çoğu kişide ağız kokusunun nedeni budur.Ağzın sıcak ve nemli ortamı bu bakterilerin büyümelerine yol açar.çeşitli hastalıkların belirtisi olan ağız kokusu hastalığın tedavisinden sonra kaybolur.
Diş çürüğü,hazımsızlık,şeker hastalığı,akciğer veremi,boğaz iltihabı,devamlı kabız ve ishal durumu da nefse kokusuna neden olur.
PRATİK BİTKİSEL YÖNTEMLER
- Bağışıklık sisteminin toparlanması için ginseng veya sarmısak kapsülü kullanabilirsiniz.
- Kurtpençesi, adaçayı, ahududu yaprağı, kadife çiçeği, papatya demlerinden oluşan bitkisel suyla ağız gargarası yapın.
- 10 damla mira tentürünü bir bardak sıcak suya ekleyip, ağız gargarası yapın.
- Bir avuç taze adaçayı yaprağını 1 litre kaynatılmış su içine atarak iki dakika daha kaynatın. 5 dakika demlemeye bırakılan karışımı süzdükten sonra içine birkaç damla mürsafi tentürü ilave edin. Bu karışımı diş etlerinize ve aftlı bölgelere sürün.
- Meyankökü bitkisi çiğnenip, şerbetinin içilmesi önerilir. Bu şerbet, ağız kokularına da iyi gelir.
- İki çay kaşığı kristal tuz (Himalaya tuzu) ve iki çay kaşığı oksijenli su alın. Bunları büyük bir bardak sıcak su içinde karıştırın. Karışım etkilidir. Ağızdaki diş eti iltihabı üzerinde tutulan sıcak su, onun çabucak dağılmasına yardımcı olacaktır. Temizlemek için bol tuzlu su ile durulayın.
- Ardıç tohumunun çiğnemesi ve yutulması durumunda nefes kokuları ortadan kalkar.
- Bir-iki adet karanfilin ağızda uzun süre tutulup, emilmesi tavsiye edilir.
- Koku için sirkeyle karıştırılan balın çiğnenmesi önerilir.
- 50-60 gram taze kişniş yarım litre suya eklenip, 3-5 dakika kaynatılır. İster içilir, ister ağız yıkanır.
- Hindistancevizi maydanozla beraber yenilirse, ağızdan gelen kokuların giderilmesine yardımcı olur.
- Ağzınızı her gün birkaç kez adaçayı ile çalkalayabilirsiniz. Adaçayının maydanoz ve nane gibi nefes tazeleyici özelliği vardır.
- Ağız kokusu için en çok önerilen şey, nane çayıdır. Aromatik nane yağı güçlü bir antiseptiktir. Aynı zamanda toksin bir maddedir, yutulmamalıdır.