Almanya Sünnet yerine dövme yasaklansın(Esra Tüzün)
Son zamanlarda çok tartışılan “Sünnet ve gerekliliği ve faydaları “ konusu ve “sünnet bir tıbbi gereklilik mi yoksa dini bir uygulama mı?” sorusu üzerine Sabah gazetesi Yazarı; Esra Tüzün’nün yazısı bu konudaki soruları açık bir şekilde yanıtlıyor.
Birlikte okuyup inceleyip,Çocuk Cerrahi Dr.Mustafa Akman’ın bu konuya açıklık getiren bilğilerini öğrenelim…
Almanya sünnet yerine dövmeyi yasaklasın!
Esra Tüzün
Sünnetin erkekleri birçok hastalıktan koruduğunu söyleyen Çocuk Cerrahi Uzmanı Dr. Mustafa Akman: Günümüzde artık Amerikalılar’ın yarısı yararları nedeniyle sünnet oluyor
Almanya’da Köln Eyalet Mahkemesi, adam yaralama suçuna girdiğini söyleyerek sünneti yasadışı ilan etti! Tıp dünyası şimdi sünneti tekrar tartışıyor. Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Mustafa Akman; sünnet konusunda sorularımızı yanıtladı…
Sünnet bir tıbbi gereklilik mi, yoksa dini bir uygulama mı?
Sünnet bugün; hem dini inanıştan, hem de artık Batı ülkelerinde de olduğu gibi tıbbi yararından dolayı yapılıyor. 2006 yılında yapılan bir araştırmada; ABD’li erkeklerin yüzde 56’sının sünnetli olduğu belirlenmiş. Oysa ABD nüfusunun sadece yüzde 15’i Yahudi… Batı ülkelerinde ve ABD’de sünnetin tıbbi faydaları konusunda bilgisi olan aileler, yenidoğan bebeklerini kendi tercihleriyle sünnet ettiriyorlar.
ÇOK FAZLA ACITMAZ
Sizce ailelerin çocuklarını sünnet ettirmesi, adam yaralama sayılır mı?
Kişinin vücut bütünlüğüne müdahale, ancak belli kurallar içinde olabilir. Günümüzde sünnet; dövme yaptırmaktan veya kulak deliği açtırmaktan çok daha fazla bir acıya yol açmaz; yeter ki iş belli prensipler ile uygulansın. Kulak deldirmek ve dövme yaptırmak gibi, sadece ve sadece sosyal faydası olan ve insan vücut bütünlüğün müdahale sayılacak durumları tartışmamak ama sünnet gibi faydası 21’inci yüzyılın tıbbı tarafından kabul edilmiş cerrahi müdahaleyi tartışmak abesle iştigal gibi geliyor.
Hatalı sünnet ne gibi sorunlara neden olur?
Sünneti ehli olmayanlar yapınca, sünnet hatalarının ortaya çıkması kaçınılmazdır. Aceleyle yapılan, hijyene dikkat edilmeyen sünnetlerde yan etkiler ve hatalar çoktur. Hatalı sünnetler; peniste kalıcı hasarlara ve cinsel fonksiyon bozukluklarına neden olur. Bir başka deyişle çocuğun hayatı kararır! Hatalı sünnet, ereksiyon problemlerine de neden olabilir.
2-7 YAŞ ARASI OLMAZ!
Sünnet hangi yaşlarda yapılmamalı?
Ç ocuğun 2-6 yaş arası, özellikle de 4-5 yaş arası psikososyal gelişme devreleridir. Bu yaşlarda çocukta pipisini kaybetme korkusu vardır. Bu yaşta yapılacak bir sünnet, olumsuz psikolojik etkilere neden olur. Bu nedenle çocukların bu yaşlarda sünnet edilmemeleri önerilir. 7 yaşından sonra çocuktaki bu psikoz-sosyal devre bir durgunluğa girer ve ergenlik çağına kadar devam eder. Bu yaşlarda yapılacak sünnet, çocuğun psikoz-sosyal açıdan gelişmesini sağlar. Bu nedenlerle sünnetin ya ilk 20 günde veya 7 yaşından sonra yapılması uygundur.
SÜNNETİN FAYDALARI
Sünnet derisi iltihabi hastalıkları, sünnet derisi darlığı ve parafimozis (penis başının sünnet derisi ile boğulması); tam teşekkülü sünnetten sonra görülmez.
Sünnet derisi altında idrar toplanması ve sonuçta iltihaba dönüşüp böbreklere zarar vermesi durumu, sünnetten sonra görülmez.
Sünnetsiz olanlarda penis kanserleri görülebilir, sünnetten sonra görülmez.
Sünnetsiz erkeklerin eşlerinde rahim ağzı kanserlerine daha sık rastlanır.
Sünnetsizlerde cinsel yolla bulaşan hastalıklar daha sık görülür
YENİDOĞAN SÜNNETİ
Sünnetin bebeğin doğumundan itibaren ilk 20 gün içerisinde yapılmasının faydaları şunlardır:
Pipide damarlanma çok olmadığı için sünnet sırasında kanama pek olmaz.
Çocuklarda yara iyileşmesi çabuk olduğu için sünnet yarası çabuk iyileşir.
Sünnet derisi darlıklarında acil sünnet gerektirecek durum önlenmiş olur.
Yeni doğanda kişilik gelişmediği için sünnet sonrası psikolojik olarak olumsuz etki önlenmiş olur.
İDRAR YOLU ENFEKSİYONU RİSKİ 10 KAT AZALIYOR
Toplumumuzda ve diğer ülkelerin epidemiyolojik çalışmalarında; 400 bin erkek bebekte idrar yolu enfeksiyonu yüzde 7 iken, sünnet olan bebeklerde bu oran yüzde 0.7 olarak bulunmuştur. Yani yeni doğan dönemde sünnet yapılması, idrar yolu enfeksiyon gelişme riskini 10 kat azaltır. Sünnet; çocukluk yaşta gelişebilecek sünnet derisinin ucunda darlık, penis başının sünnet derisi ile boğulması ve sünnet derisi iltihaplanması gibi olayların da oluşumunu tamamen ortadan kaldırır.
SÜNNETLİ ERKEK KADINI DA CİNSEL HASTALIKTAN KORUR
Sünnetin sağlığa birçok yararı olduğu sayısız bilimsel araştırmayla ortaya konmuştur. Bu yararların bir kısmı, özellikle de çocuk erişkin yaşa geldiğinde önemli hale gelir. Sünnetlilerde prepisyumun ortadan kalkmasıyla, cinsel yolla geçen hastalıkların bulaşma riski de belirgin olarak azalır. Bununla birlikte cinsel yolla bulaşan virüslerle ilgisi nedeniyle, sünnetli erkeklerin eşlerinde de servis kanseri gelişme oranlarının belirgin olarak düşük olduğu görülmüştür.
Sabah gazetesi(Esra Tüzün)