Kredi Kartı Sahipleri Dikkat “SMS yada arama başına ücret alınıyor”
Kredi kartı evet tüketici için acil durumlarda yada hastalık gibi durumlarda bir ihtiyaç oluyor.Çogu zaman istemesen bile tütekiticiyi bir şekilde ikna eedip zorla kredi karı sahibi olunuyor.Eeee elimde kredi kartı var kullanayım bari deyip kullanıyoruz.Ödeme zamanı gelincede şaşırırp kalıyoruz.Birde önemli olan kredi kartı hesap işletim ücreti var biliyorsunuz bu dava konusu edilerek alınmasına engel olunud.Şimdide kart sahiplerini istekleri dışında arıyorlar yada mesaj atıyorlar.Meğer bundanda ücret alınıyormuş,bunu da bu gün posta gazetesinde okudum. Lütfen hesap eksterlerinize bakın bu tür eklemeler yapıldıysa önce bankaya eğer itirazınız kabul omazsa ilğili kaymakamlıklardaki tüketici hakları hakimliğine başvurun.
Bankaların müşterilerinden çeşitli adlar altında aldıkları paralarda yeni yöntemler ortaya çıkıyor. Kredi kartı aidatı ve hesap işletim ücreti ile başlayan para toplama işi artık, atılan her SMS’e kadar uzadı. Bazı bankaların uygulamaya koyduğu ve kredi kartı borçlarını bildiren ‘sesli ya da mesajla bildirim sistemi’ için tüketiciden arama başına 5 lira ücret alınıyor. Türkiye’de 50 milyonun üzerinde kredi kartı olduğu düşünüldüğünde, bankaların talep ettiği miktar büyük rakamlara ulaşıyor.
DAVA AÇILABİLİR
Tüketicinin isteği dışında gönderilen SMS, mail, mektup gibi bildirilerden de 5’er liradan başlayan ücretler talep ediliyor. Bankalar bu ücretleri hesap özetlerine yansıtmaya başlayınca, itiraz eden tüketicilere de, “Yaptığımız yasal ve sözleşmeye uygun” cevabı veriliyor.
Bankalar “Sözleşmeye yazılmak kaydıyla ücret talep edilebilir” savunmasını yaparken, uzmanlar tek taraflı ve tüketici ile müzakere edilmeden konulan maddelerin ‘haksız şart’ olarak kabul edildiğini belirtiyor. Bu şekilde gerek yerel mahkemelerde gerekse Yargıtay’da birçok dosyanın tek taraflı sözleşme yüzünden tüketici lehine sonuçlandığını söyleyen uzmanlar, “Vatandaşlar bu tür ücret kesintileri için bankalara itiraz etmeliler. Eğer itirazlarından bir sonuç alamazlarsa, bağlı bulundukları kaymakamlıklardaki Tüketici Hakem Heyetleri’ne başvurmalılar” tavsiyesinde bulunuyor
Kaynak:23 haziran Posta gazetesi