Sınav Gerginliği Nasıl Giderilir?
Sınav sırasında yapılabilecek şeyler:
- Bedeninizin gevşemesine izin verin. Kollarınızı iki tarafa doğru açın, gözlerinizi kapatın ve zihninizi olabildiğince boşaltın.
- Başınızdan başlamak üzere, öncelikle alın ve kafatası bölgesindeki kaslarınızın yaklaşık 10 saniye boyunca iyice gerilmesini sağlayın. Daha sonra bu kaslarınız tamamen gevşetin. İki durum arasındaki farkı düşünün ve bu kaslarınızın daha da fazla gevşemesine konsantre olun.
- Yaklaşık 30 saniyeden sonra aynı hareketleri, yüzünüzdeki, boynunuzdaki, kollarınızdaki, göğsünüzdeki, kısaca ayak parmaklarınıza kadar olan bütün kaslar için tekrarlayın.
- Gevşemeye devam ederken, kendinizi en gergin ve kaygılı hissettiğiniz durumları gözünüzde canlandırın. Kaygı hissetmeye başladığınız an, canlandırmayı durdurun ve tekrar gevşemeye çalışın. Bu gevşeme ve canlandırma işlemini, canlandırma sırasında hiçbir kaygı hissetmeyinceye kadar tekrarlayın.
- Kendinizi kaygılı hissettiğiniz zamanlarda, sık sık bu gevşeme tekniğini uygulayın.
SINAV KAYGISIYLA BAŞA ÇIKMAK İÇİN YAPILABİLECEKLER :
- Sınava sizin için kolay olan sorulardan başlayın.
- Kendinizle olan iç konuşmalarınızın farkında olun.
- Kaygınızı ölçün ve nerelerde yükseliyor, farkına varın.
- Dikkatinizi başka bir yöne çekin. Doğru nefes alma ve gevşeme tekniklerini uygulayın.
- Sınavda kolay, uğraşılırsa yapılabilir ve zor sorular vardır ve bu değerlendirme mutlaka sizin için kolay, sizin için yapılabilir ve sizin için zor sorular olmalıdır.
- Cevaplandırmaya sizin için kolay olan sorulardan başlayın ve sizin için yapılabilir olanları daha sonraya bırakın ve en son sizin için zor olanları yapın.
- Kaygılı iç konuşmalar geleceğe yöneliktir ve genelde felaketi öngörür. ‘Ya bildiklerimi unutursam?’, ‘Ya insanlar benim aptal olduğumu düşünürse?’, ‘Ya başarılı olamazsam?’ gibi… Kaygılı düşüncelerin yerine alternatif düşünce üretilebilir.
- ‘Diğer öğrenciler de gergin ve telaşlı.’, ‘Elimden gelenin en iyisini yapabilirim, yeterince hazırlandım.’, ‘Duygularım kontrolüm altında, başarabilirim’, ‘Takıldığım yerler olabilir, bilenlere soracağım ve yardım alacağım.’, ‘Diğer öğrenciler kadar iyi olmasam da elimden geleni yaparak ilerlediğimi ve daha iyi olduğumu göstereceğim.’ gibi.”
Alıntıdır.