Panik Atak Hastalarında Beslenmenin Önemi(Dr.Ayça Kaya)
Panik Atak hastalarının beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini İç Hastalıkları Uzmanı Dr.Ayça Kaya şöyle belirtiyor.
İnsan vücudu metabolik,psikolojik ve hormonal olarak bir bütündür.Bir hastalığın ortaya çıkması için sadece virüs veya bakteri gerekmez.Özellikle duygusal dururmumuz ve hormonlarımızın etkisiylede ortaya çıkabilecek bir çok hastalık vardır.Panik atak denilen hasatalık da bunlardan biridir.
Panik ataklı kişilerde atagın gelmesi ile birlikte böbrek üstü bezlerinden,yüksek miktarda adrenalin kortizol dediğimiz hormon salğılanır.Bu hormonlarında etkisiyle atak geçiren kişide çarpıntı,terleme,ateş basması,nefes darlığı ve tansiyon yükselmesi gibi klinik durumlar ortaya çıkar.Kişi bunu kalp krizi geçiriyorum,fenalaşıyorum,ölüyorum şeklinde yorumlar.Hastane hastane dolaşır.Bu kişiler hastane acillerinin müdavimidirler.
Hipoglsemi denilen klinik tablo da çogu zaman panik atağı tetikleyebilir.hatta bazen hipoglisemi tanısı Panik-atağın arkasına gizlenir.Yani yıllarca hastalar panik-atak tedavisi görür.ama salında hipogilisemi hastasıdır.
Hipoglisemi hastalığında uzun süre aç kalınca kan şekeri düşer.Düşen kan şekerini yükseltmek için yine böbrek sürü bezlerimizden adrenalin,kortizol salğılanır.Bu hormonlar vücud depolarından şeker üreterek kan şekerini yükseltmeye çalışırlar.Bu durumda kişi tıpkı panik-atak gibi semptom yaşayabilir.Çarpıntı,halsizlik,konstrasyon kaybı,bayılacakmış hissi ortaya çıkar.Bu dururmda panik-ataklı hastada hemen panik başlar.öşecekmiş hissi gelir ve adrenalin dahada yükselerek kliniği daha da ağırlaştırır.Dolayısiyle yenilen içilen gıdaların bu ataklarla yakın ilğisi vardır.
Gerek panik-atak hastalarının gerekse hipoglisemi hastalarını dikkat edecekleri hususlar şunlardır.
- 3 saatten fazla aç kalınmamalıdır.Mutlaka 3 ana ögün ve 3 ara öğün şeklinde günlük yeme düzeni oluşturmalıdır.Ara öğünlerde meyve-yogurt yada grisin-peynir gibi yiyecekler seçilmelidir.
- B vitamini sinir sistemini güçlendirir.Özellikle kuru fasulya,nohut,mercimek,barbunya ve bezelye gibi yiyecekler B vitamin açaısından zengindir.
- Sütlü tatlılar ve çikolata, özellikle Bitter çikolatanın kahve ile birlikte tüketimi vücutta serotonin hormonunu artırarak iyiylik hali oluşturur.
- Özellikle koyu çay,ve koyu kahve tüketilmemelidir.Çay ve kahve içeriğindeki kafein nedeni ile sempatik sinir sistemini uyarır ve panik-atağı tetikler.
- Kolalı ve alkollü içecekler ve fazla miktarda siğara da panik atağı tetikleyebilir.
- Baist şeker ihtiva eden yiyecekler(şekerleme,helva,lokum ve tatlılar)hipogliseminin ortaya çıkmasına neden olabilir.Bu durum panik-atağı tetikleyeceğinde bu yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
- Çok hızlı ve aşrır zayıflama da vücut sıvı-elektrronik dengesini bozarak depresyona ve hipoglisemiye neden olabilir.Ayda 4 kilodan fazla kilo kaybı sağlıklı değildir.
- Günde 8-10 bardak su içilmelidir.Bunula birlikte sakinleştirici özelliği olan papatya,ıhlamur,melisa çayı gibi bitki çaylarında bir kaç fincan içilebilir.
- Omega 3 oranı yüksek olan yiyeceklere günlük beslenmede daha çok önem verilmelidir.Somon,sardalye,ton balıklarının omega 3 oranları oldukça fazladır.Bununla birlikte keten tohumu,ceviz,semizotu gibi yiyeceklerin de omega 3 oranı yüksektir.Bunlar sinir sisteminin hücre yapısını onarır.Düzenli tüketimi çok önemlidir.
Doktor Ayça Kaya’ya Panik atak hastalrı ve hipoglisemi hastaları ve yakınları adına çok teşekkür ederim.