Allah’ın razı olduğu şekilde “Maddi ve manevi güzelliğe erişmek için”ESMA
El Cemil
El-Cemil Anlamı: Zatı, sıfatları, fiilleri ve isimleri güzel olan ve tüm güzellikleri yaratan O’dur!
– Allah’ın kâinatta yarattığı maddi ve manevi tüm güzelliklerde O’nun El-Cemil isminin tecellisi, yani görüntüsü, belirtisi vardır.
– Bu yüzden Allah Kur’an-ı Kerim’de birçok ayet-i kerîmede göklerin ve yerin yaradılışını ve tüm yaradılıştaki hikmeti anlamaya çağırır.
– “De ki: Bir bakın da görün, göklerde ve yerde neler var?” (10/Yunus Suresi, 101. Ayet)
Peygamber Efendimiz hadisi şerifinde belirttiği üzere “Allah El Cemîldir (güzeldir) ve güzel olanı sever.” Bu yüce sevgiye mazhar olmak için kendimizi maddi ve manevi olarak güzelleştirmek için elimizden gelen gayreti gösterelim.
– El Cemil esmasının bizlere yüklediği görevlerden biri maddi güzelleşmedir. Mümin bir kul Rabbinin sevgisini kazanmak için temizlik ve bakımına dikkat etmeli, giyim kuşamına özen göstermelidir.
– Yaradılış gereği insan güzel olmak ve diğerlerine güzel görünmek ister. Rabbimizin güzel olanı sevdiğini bilerek yaradılışımızdan gelen güzel olma duygusunu, O’nun rızasına yöneltirsek böylece gayretimiz salih bir amele dönüşür.
– Manevi güzelleşme ise ahlak güzelliğidir.
– Güzel ahlak Rabbimize olan kulluğumuzun derecesinin en önemli göstergesidir.
– Kuranı Kerim ayetlerine ve Peygamber Efendimiz’in hadislerine baktığımız zaman güzel ahlaklı olmanın büyük mükafatları olduğunu görürüz.
– Çünkü nefsine hem iyi olma kabiliyeti hem de kötü olma kabiliyeti verilmiş olan insan için güzel ahlaklı olmayı başarmak zordur ve fedakarlık gerektirir. Bir insanın gerçek olgunluğa ulaşması bu konudaki sabrına bağlıdır.
Rabbimiz bize El-Cemil ahlakıyla ahlaklanmamızı, ve her ne sebeple olursa olsun güzel davranışları terketmememizi emretmiştir.
– Tüm bu görevleri layıkıyla yerine getirerek El Cemil esmasını çokça zikreden kulun üzerinde Rabbimizin El Cemil esması tecelli eder ve böyle bir kul Allah’ın vadettiği üzere maddi ve manevi güzelliklere mazhar olur.
– “Biz güzel davrananlara fazlasıyla vereceğiz.” (2/Bakara Suresi, 58. Ayet)
– “Biz güzel iş yapanların ecrini asla zâyi etmeyiz.” (Kehf Suresi, 30)
– “Sabret! Allah güzel davrananların mükâfatını zayi etmez.” (Hud Suresi,1)