Sık sık Verile öğütten sıkılma!Çünkü bir çiviyi çakabilmek için….
“Sık Sık Verilen aynı öğütten sıkılma,çünkü bir çiviyi çakabilmek için defalarca vurmak gerekir!”
Nasihat (öğüt), aslında hayır istemektir. Bir hadis-i şerifde şöyle buyurulmuştur:
“Şübhe yok ki din, Allah için, Allah’ın kitabi ve Peygamberi için, müslümanlarin imamlari için ve hepsi için hayir istemekten, (ögüt vermekten) ibarettir.”
Dogrusu Allah’ın dinine hizmet için çalişmak, başkalarinin hidayete ermelerine, mutluluga kavuşmalarina ve selâmetlerine hizmet için ugraşmak ne büyük bir hayir severliktir, ne yüksek bir harekettir!…
Bunun içindir ki, bir hadis-i şerifde buyurulmuştur:
“Yüce Allah’ın bir kimseyi, senin aracılığınla hidayete erdirmesi, senin için, güneşin üzerine doğduğu ve battığı şeylerin hepsinden daha hayırlıdır.”
Nasihat, gerçekten bir hayır işidir, çok sevimli bir hizmettir. Yalnız baş olmak sevgisi ile veya mala ve insanların takdirine kavuşmak maksadıyla yapılan öğütler ve konuşmalar, sahipleri için birer günahtır. İyi niyet bulunmadığı için de, Yüce Allah katında makbul değildir.
Allah rızası için bir hayır olarak yapılan öğütü kabul etmemek, ilmi üstün olan kimsenin hakka bağlı emir ve tavsiyelerine boyun eğmekten kaçınmak ise Temerrüd (İnatçılık) denen kötü bir huydur. Bu da, kıskanmaktan, kendini beğenmekten ve nefsin arzusuna uymaktan ileri gelir.
İslâmda iyiliği emretmek ve kötülükten alıkoymak da bir öğüt ve hayır dilemekten ibaret çok önemli bir görevdir. Müslümanlar bu görevi gereği üzere yerine getirmiş olmakla diğer milletlerden seçkin bir millet olmuşlardır. Kur’an-ı Kerimde de övülmüşlerdir.
Bu nedenle üstadından ve bilgi sahibinden verilen öğütlere kulak vermek gerekir.Öğütler iyi niyet ve Allah rızası kazanmak için yapılıyorsa uymak ve dinlemek gerekir.
Okumak isteyebilirsiniz
Mutluluğunşifresi "Yeni yıl mesajı"Öğüt vermek Öğüt vermeninönemi Sık sık verilen öğütten sıkılma