Seyyidül İstiğfar”“Duaların Efendisi, İstiğfârın En Üstünü”
Sabah Akşam Özellikle namaz sonraları okumaya gayret edelim.
Seyyidül İstiğfar
“Allahümme ente Rabbî lâ ilahe illâ ente halaktenî ve ene abdüke ve ene alâ ahdike ve vâ’dike mes’tetâtü eûzü bike min şerri mâ sanâtü ebû’ü leke bi-nîmetike aleyye ve ebû’ü bizenbî fağfirlî zünûbî feinnehû lâ yağfıruz-zünûbe illâ ente bi’rahmetike yâ erhamer’râhimîn”
Meali
(Yâ Allah! Sen benim Rabbimsin Senden başka ilâh yoktur Beni sen yarattın ve ben senin kulunum Ve ben îman ve ubûdiyyetimde gücüm yettiği kadar senin ahd ü misâkın üzereyim Yâ Rabbi! Yaptıklarımın şerrinden sana sığınırım: Ve senin bana ihsan etdiğin nimetleri ikrar ve i’tirâf ederim Kendi kusur ve günâhlarımı da ikrar ve i’tirâf ederim Yâ Rabb! Sen beni afv ü mağfiret eyle Zîra senden başkası günâhları afv ü mağfiret edemez)
****
(Buhârî, De’avât, 2, 15; Ebû Davud, Edep, 101; Tirmizî, De’avât, 15; Nesâî, İstiâze, 57; İbn Mâce, Dua,14 )
Şeddâd İbni Evs (r.a.)’den rivayet edildiğine göre Resûlullah (s.a.s.), Seyyidu’l-istiğfarın;
“Duaların Efendisi, İstiğfârın En Üstünü” olduğunu;
bu itibarla, her kim bu duayı, sevabına ve faziletine bütün kalbiyle inanarak gündüz okur da o gün akşam olmadan ölürse cennetlik olacağını, yine her kim, sevabına ve faziletine gönülden inanarak gece okur da sabah olmadan ölürse yine cennetlik olacağını ifade buyurmuşlardır.
Rivayet edildi ki:” Son nefesinde konuşamayan hastalara, Seyyidül İstiğfar duası yazılarak su içine bırakılır. Elde edilen bu sudan hastanın ağzına damlatılırsa, dili çözülür ve kolay can verir.”
★★★★★★
Tövbe: insanın maddi-manevi kirlerden, yani günahlardan tiksinip, rahatsız olması ve onlardan temizleme çarelerini araştırması demektir. Yapılan bir tövbenin kabul edilmesi için işlenen günah, kul hakkına taalluk etmiyorsa, üç şart vardır.
1. Yapılan kötülüğü bırakıp ondan vazgeçmek
2. İşlediği kötülüğe karşı üzülerek pişman olmak.
3. O kötülüğü bir daha işlememeye azmedip kat’i kararını vermektir.
Eğer işlenen günah kul hakkına giriyorsa, o zaman bir dördüncü şart daha vardır ki, o da tecavüz edilen hakkın, mümkünse sahibine iadesi ile birlikte hak sahibiyle helalleşmektir.
İstiğfar: işlediği kusurundan dolayı rahatsız olup Allah’tan mağfiret , bağışlanmak istemektir.
*****
Rivayet edildiki: Hz. Ali (Radıyallahü Anh), günahlarının çokluğundan dolayı ümitsizlğe düşen ve bunun derdini çeken ve kurtuluş çaresi arayan birine:
-“Tövbe ve istiğfar et” diye öğüt verir, o kimse:
-“Sen bana durmadan tövbe ve istiğfar et diyorsun. Bu tövbe ve istiğfar ne zamana kadar sürecek?” diye sormuş. Hz. Ali (Radıyallahü Anh) şöyle cevap vermiş:
-“İşlediğin günahları tümüyle terk edinceye kadar!”
Evet yüce Mevla’mızın engin rahmetinden hiçbir zaman ümitsizliğe düşmemek, perişanlıktan kurtulmanın yegane çaresidir.
Dikkat ediniz!: Bu Duada tövbe istiğfar var yani tövbe ederken yürekten ihlasla ve bir daha yapmamaya kesin niyet ederek tövbe istiğfar etmek gerekir. eğer tövbemi bozarsam diye şeytan içinize kurt atacak olursa mevlana celaleddin rumi (k.s.) nin “1000 kere tövbe bozsan da gene gel” sözünü Rabbimizin Allah Tövbeleri çok ca kabul edendir sözünü hatırlayınız.
Okumak isteyebilirsiniz
Her türlü kötülükten korunmak için DUA