İşrak ve Duha Namazı Nedir?Faziletleri nelerdir?Bu namazlar bize ne kazandırır?
Nafile namazlardan işrak ve duha namazları, vakitleri birbirine yakın olduğu için karıştırılabiliyor. Oysa bu iki namaz hem vakit hem de rekât olarak farklı. Hadisler bize “İki rekât kuşluk namazı kılan, vücudunun zekâtını ödemiş olur.” diyor. İşrak namazıyla ise bir hac ve umre sevabının kazanılacağını müjdeliyor.
İlahiyatçı-yazar Cemil Tokpınar, nafile namazların ‘gönül namazları’ olduğunu söylüyor. Bu namazlarla kulun Allah’a karşı sevgisini, özlemini ve bağlılığını göstereceğini dile getiren Tokpınar, “Rabb’imiz mecburî tutmadığı halde fazladan namaz kılan kul, aslında şöyle diyordur: Rabb’im, ben Seni çok seviyorum, zikretmeye, şükretmeye, duaya doyamıyorum. Bana beş vakit huzuruna çıkmak az geliyor, seninle beraber olup sohbet etmek olan namazımı artırıyorum.” ifadelerini kullanıyor. Güneşin doğup ortalığın aydınlanmasının farklı coğrafyalara göre değiştiğini belirten Tokpınar, “İşrak namazı ülkemizde güneş doğduktan 45 dakika sonradır. Suudî Arabistan gibi, ekvatora yakın ülkelerde bu vakit güneş doğduktan 15-20 dakika sonradır. Mümkünse sabah vakit çıktıktan sonra 10-15 dakika içinde kılınması güzel olur.” diyor.
İşrak namazı
İki rekâttır. Güneş bir-iki mızrak boyu yükseldikten, yani güneş doğduktan yaklaşık 45-50 dakika sonra kılınır. Saati olmayan bir kimse, çenesini göğsüne yapıştırarak güneşe bakar, şayet güneşi bu vaziyetteyken göremiyorsa, kerahat vakti çıkmıştır. Vakit olarak sürenin fazla sarkıtılmayıp, namazın 15-20 dakika içerisinde kılınması tavsiye ediliyor. Cemil Tokpınar, işrak vakti girene kadar dua edilip cevşen okunabileceğini ifade ediyor.
Duha namazı
Peygamber Efendimiz (sas), duha namazını şöyle anlatır: “Kim iki rekât duhâ namazı kılarsa o kimse gafil kimselerden olmaz. Kim duhâ namazını dört rekât kılarsa Allah’a ibadet eden kimselerden olur. Kim bu namazı altı rekât kılarsa o gün ona duhâ namazı olarak kâfi gelir. Kim yine bu namazı sekiz rekât kılarsa, Allah o kimseyi kendisine itaat eden kimselerden kabul eder. Ve kim ki bu duhâ namazını on iki rekât kılarsa Allah ona cennette bir köşk yapar.”
“Bir kimse sabah namazını cemâatle kıldıktan sonra oturup güneş doğuncaya kadar zikir ile meşgul olsa, güneş doğunca da iki rekât (işrak) namaz kılsa, bir nafile hac ve umre sevabına nail olur.” (İhyâ, c.1, s.336)
Her namazın en faziletli olduğu bir vakti vardır. Duha namazının da faziletli olduğu an güneş doğduktan iki saat sonrasıdır. İşrak namazı ile duha namazı arasında kişiler dua edip Kur’an-ı Kerim okuyabilirler.