Diyabet hastalarına iyi haber
İsveç’in Umea Üniversitesi Tıp Kimyası ve Biyofizik Bölümü bilim adamlarının, plazmojen adlı proteinin, iltihabi reaksiyonu başlatmak suretiyle yaralarda iyileşmeyi harekete geçiren ve hızlandıran kilit bir düzenleyici olduğunu gösteren araştırma, haftalık tıp dergisi Blood’da yayımlandı.
Bilim dünyasında çok iyi bilinen bir protein olan plazmojen, karaciğerde üretiliyor ve tüm vücut sıvılarında bulunuyor. Plazmojenin vücutta oynadığı rolü yeniden değerlendiren araştırmacılar, bu proteinin yaralar ve yaraların çevresinde yoğunlaşmasının, yaraların iyileşmesi için gerekli olan iltihabi reaksiyonun başladığının önemli bir işareti olduğunu ortaya koydu.
Diyabet sonucu ortaya çıkan yaralarda ise plazmojenin aynı şekilde çoğalmadığını gözlemleyen araştırmacılar, yaralarının çevresine plazmojen enjekte edilen diyabetli farelerde iyileşme sürecinin derhal başladığını ve yaraların tamamen iyileştiğini gözlemledi.
Daha geniş çaplı plazmojen üretimi için bir hücre çizgisi geliştirdiklerini belirten araştırmacılar, vücut tarafından üretildiği için hiçbir yan etkisinin bulunmayacağı varsayılan bu proteinin klinik denemelerine yakın bir zamanda başlayacaklarını kaydetti.
Tıp dergisinde yer alan araştırmanın yazı kurulunda yer alan Prof. Tor Ny, Science Daily gazetesinde dün yayımlanan açıklamasında, ”Bugün ihtiyaç duyulan ilacı geliştirecek bilgiye sahibiz. Klinik öncesi araştırmanın büyük bir kısmı tamamlandı ve klinik denemeye ilişkin bir program için Tıp Ürünü Kurumu ile görüşmelerde bulunduk” dedi.
Diyabet sonucu ortaya çıkan yaralar, en ciddi kronik yaralar arasında yer alıyor ve dünyada her yıl milyonlarca kişiyi etkiliyor. Dünyada bulunan 350 milyon kadar diyabet hastasının büyük bir bölümünde ayak ülserleri ortaya çıkıyor ve sonuçta milyonlarca kişinin bu nedenle ayakları tıbbi müdahale ile kesilmek zorunda kalıyor.
Hiçbir etkili ilaç tedavisi bulunmayan diyabet sonucu ortaya çıkan kronik yaralarda şu an için kompres ve bandajla yapılan klasik yara tedavisi uygulanıyor.
PLAZMOJENİN BAŞKA FAYDALARI DA VAR
Başlangıçta diyabet sonucu ortaya çıkan kronik yaralara odaklanan İsveçli bilim adamları, araştırmalarını derinleştirdiklerinde plazmojenin, diğer tipteki yaralar üzerinde de etkili olma potansiyeli taşıdığını saptadı.
Araştırmacılar, kulak zarı delinmeleri ve diş çukuru ve diş kökü örtüsü arasındaki zar iltihabı olan periodontit gibi diğer tipteki yaralar üzerinde etkili olma potansiyeli taşıyan plazmojenin, metisiline dirençli staphylococcus aereus (MRSA) bakterisiyle mücadelede de etkili olduğunun görüldüğünü belirtti.
Kaynak:Posta gazetesi