Aile ve Gençlik Çatışmasına Son
Çağımızın en çok yaşanan sorunlarıdan biri, Aile Gençlik çatışmasıdır.Bu nedenlede çocuklar ve aileler huzursuz ve mutsuz olurlar.Hem aile, hemde çocuk bunalıma girer çeşitli rahatsızlıklar yaşar.Bu durumdan çok rahatsız olan çocuklar da huzuru başka yerlerde aramaya kalkar.Kötü ardaş edinir ve kötü alışkanlıklar edinir.işte bundan sonrada sorunlar daha da büyür içinden çıkılması zor bir durumla karşı karşıya kalır aile ve çocuk.İşte bu konuda bir uzanımızın görüşü ve çözüm önerileri.
” Aileleriyle sürekli fikir ayrılıklar yaşayan gençlerin öfkelerini kontrol edebilecek bir yöntem var artık. Kişisel Gelişim Uzmanı Oğuzhan Korkmaz, “Tepkileri İzleme Uygulamaları” adını verdiği teknikle gençlerin ailelerine olan ani tepkilerini ortadan kaldırma yöntemlerini anlatıyor.
“Farkındalık Uygulamaları” adı altında uzman doktorlar gözetiminde gerçekleşen ve yaklaşık beş seans süren bir eğitimin alt bölümü olan Tepkileri İzleme Uygulamaları, gençlerin aileleri ile olan sorunları ne boyutta olursa olsun öğrencilerin sadece kendi tepkilerine yoğunlaşmasını sağlıyor ve gençler öfkelerini bu eğitimle kontrol edebiliyor.
İzleme yöntemleri de denilen bu uygulamalarla öfke, tepkiler, kıskançlık ve hatta sevgi duyguları bile izlenilebiliyor. Öğrencilerle yapılan grup terapilerinde ailelerin “Çocuğum artık bana bağırmıyor ve cevap vermiyor” şeklinde olumlu tepkilerini dile getirdiklerini belirten Korkmaz, gençlerdeki ani parlamalar ve tepkilerin bu yöntemle kontrol altına alınabildiğini vurguladı.
Gençlere Yeni Bir Bakış Açısı
Gençler bu uygulama sayesinde öfke anında kontrolsüz olduklarını anlıyorlar ve ailelerinin onlara yaptığı eleştiri sona erene dek tepkisizce durabiliyorlar.
Gençler, “Annem ve babam bu tartışmadan dolayı benim üzüleceğimin farkında değil. Ama ben farkındayım ve onlara tepki vermemeliyim. Ailem beni üzeceğini bilse bunu bana yapmaz. Şu an onlara cevap vermemeliyim” bilinciyle hareket ediyor.
Sabırla Beklenen Tartışmalar
Tartışma boyunca ailelerine cevap vermeyen öğrencilerin tepkisizce durup tartışmanın bitmesini beklediğini belirten Korkmaz, öğrencilerin ebeveynlerine cevap vermeden durduklarında anne ve babalarının özür dileyip kendilerine sarıldığını söylüyor. Öğrenciler, ailelerine cevap verdikleri durumda tartışmanın büyüyeceğinin bilincinde olduklarını ama sabırla ebeveynlerinin öfkesinin geçmesini beklediklerini de sözlerine ekliyor.