20 kasım Dünya Çocuk Hakları Günü
Tüm dünya çocuklarının istismarıne engel olmak ve herkesin yapabileceği bir şeyler olabileceğini düşünüyorum.Her şeyden önce her aile kendi çocuklarının istismarı için gereken önemi vermeli,bu konuda bilğilenmelidir.Çocuk yapmadan önce kendinde ona verebilecekleri ve sunacakları imkanları gözden geçirmeli ve ondan sonra çocuk yapmaya karar vermelidir.
Çocuk sana emanet edilmiş en değerli olan bir varlıktır.Bu nedenle sosyal açıdan,kültürel açıdan ve manevi açıdan çocuk yetiştirmek aile için en önemli gereksinimdir. Çocuklarımızı başlarına gelebilecek tüm kötülüklerden korumak,onların ilerki yaşamları için çok önemlidir.Başlarına gelecek her hangi bir istismar nedeniyle tüm hayatlarını zehir etmeden,yaşamın onlara vereceği zararlara karşı gerekli eğitimi vermek zorundayız.
Ayrıca gerekli eğitimi veremiyeceksen yada buna gücün, imkanın elvermiyorsa,bakabileceğiniz ona gerekli yatırmı yapabileceğiniz kadar çocuk yapmanız en doğrusudur.
Anne ,baba,hala ,teyze ,dayı yani tüm aile yakınları,arkadaşlar ve dostlar olarak çocuklarımıza gerekli sevgi, saygı ,ilği ve yakınlığı göstererek,onları dışarda aç kurt gibi bekleyen istismar canavarlarının eline düşmekten kurtarırız.
Eğer çocuk gerekli mutlulugu,huzuru,sevgi ve önemini hissettiği bir aile ve toplum içinde yaşarsa zaten böyle bir tuzağa düşmezi uzak bir ihtimaldir diyorum
Çocuk hakları konusunda bilğilenilmesi açısından aşağıda çocuk hakları bildirgesini ekledim.
Çocuk Hakları Bildirgesi
1. İlke:
Tüm dünya çocukları bu bildirgedeki haklardan din, dil, ırk, renk, cinsiyet, milliyet, mülkiyet, siyasi, sosyal sınıf ayırımı yapılmaksızın yararlanmalıdır.
2. İlke:
Çocuklar özel olarak korunmalı, yasa ve gerekli kurumların yardımı ile fiziksel, zihinsel, ahlaki, ruhsal ve toplumsal olarak sağlıklı normal koşullar altında özgür ve onurunun zedelenmeyecek şekilde yetişmesi sağlanmalıdır. Bu amaçla çıkarılacak yasalarda çocuğun en yüksek çıkarları gözetilmelidir.
3. İlke:
Her çocuğun doğduğu anda bir adı ve bir devletin vatandaşı olma hakkı vardır.
4. İlke:
Çocuklar sosyal güvenlikten yararlanmalı, sağlıklı bir biçimde büyümesi için kendisine ve annesine doğum öncesi ve sonrası özel bakım ve korunma sağlanmalıdır. Çocuklara yeterli beslenme, barınma, dinlenme, oyun olanakları ile gerekli tıbbi bakım sağlanmalıdır.
5. İlke:
Fiziksel, zihinsel ya da sosyal bakımdan özürlü çocuğa gerekli tedavi, eğitim ve bakım sağlanmalıdır.
6. İlke:
Çocuğun kişiliğini geliştirmesi için anlayış ve sevgiye gereksinimi vardır. Anne ve babasının bakımı ve sorumluluğu altında her durumda bir sevgi ve güvenlik ortamında yetişmelidir. Küçük yaşlarda çocuğu annesinden ayırmamak için bütün olanaklar kullanılmalıdır. Ailesi ve yeterli maddi desteği olmayan çocuklara özel bakım sağlamak toplumun ve kurumların görevidir. Çocuk sayısı fazla olan ailelere devlet yardımı yapılmalıdır.
7. İlke:
Genel kültür ve yeteneklerini, bireysel karar verme gücü, ahlaki ve toplumsal sorumluluğu geliştirecek ve topluma yararlı bir üye olmasını sağlayacak eğitim hakkı verilmelidir. Bu eğitimde sorumluluk önce ailenin olmalıdır. Eğitimin ilk aşamaları parasız ve zorunlu olmalıdır.
8. İlke:
Çocuk her koşulda koruma ve kurtarma olanaklarından ilk yararlananlar arasında olmalıdır.
9. İlke:
Çocuklar her türlü istismar, ihmal ve sömürüye karşı korunmalı ve hiçbir şekilde ticaret konusu olmamalıdır. Çocuk uygun bir asgari yaştan önce çalıştırılmayacak, sağlığını ve eğitimini tehlikeye sokacak fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişmesini engelleyecek bir işe girmeye zorlanmayacak ve izin verilmeyecektir.
10. İlke:
Çocuk ırk, din ya da başka bir ayrımcılığı teşvik eden uygulamalardan korunacaktır. Anlayış, hoşgörü, insanlar arası dostluk, barış ve evrensel kardeşlik ortamında enerji ve yeteneklerini diğer insanların hizmetine sunulması gerektiği bilinciyle yetiştirilmelidir.