Yalan ve hastalıklara etkisi-Dürüstlük ve sağlıklı olmak
Sağlıklı olmak herkesin en önde gelen arzularındır mutlaka.Ama çoğu zaman kendi sağlığımızı kendimiz bozuyoruz ve bu sferde iyileşmek için savaş veriyoruz.
Sağlıklı olmanın psikolojik açıdan en önde gelen gerekliliği “dürüstlüktür” .Benim düşünceme göre dürüst insan rahat ve huzurludur.Yalan söyleyen insan ise huzursuz,mutsuzdur.Yalan söyleerek işin içinden çıkmak isteyen insan önceki yalanını devam ettirmek için sürekli yalan söylemek zorunda kalır.Bu da o kişiyi huzursuz eder ve sağlığını bozar.
Bakın bu konuda bir araştırma sonucu yalan söylemek insanın sağlığını nasıl bozduğuna daha açık bir şekilde anlatıyor.
Ne kadar dürüstsen o kadar sağlıklısın
Bilimsel bir araştırmaya göre, dürüst olmak sadece ahlaki açıdan değil, vücut sağlığı açısından da önemli.
Amerikalı bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre, yalan söylemek sadece manevi anlamda değil, fiziksel anlamda da insana zarar veriyor.
Alman Bild der Wissenschaft dergisinin haberine göre, Notre Dame Üniversitesi bilim insanları, gönüllü deneklerle yaptıkları araştırmada, iki grup oluşturdu.
Ortalama yaşın 31 olduğu gruplardan birinden, 10 hafta boyunca küçük ya da büyük, yalan söylememeleri, gerekirse cevap vermemeleri, her şekilde yalan ifade kullanmaktan kaçınmaları istendi. Diğer grup ise kontrol amaçlı kullanıldı.
Deneklerin yalan söyleyip söylemedikleri konusunda dürüst olup olmadıkları ise yalan makinesi yardımıyla tespit edildi.
Değerlendirme sonucunda, yalandan kaçınanların vücut sağlığında iyileşme olduğu görüldü. Özellikle baş ağrısı gibi şikayetleri bulunan denekler, bu rahatsızlığın hafiflediğini ifade etti.
Bilim adamları, yalan söylemenin strese neden olduğunu, bunun da sadece insan psikolojisine değil, vücuduna da zarar verdiğini belirtti.
Araştırma sonuçları, Amerikan Psikoloji Derneği’nin Orlando’daki yıllık toplantısında açıklandı.
Kaynak:Habertürk Gazetesi