Sağlığınız için Ramazan ayında doğru beslenme(Diyetisyen Özlem Sert Aydın)
Ramazan ayında özellikle iftarda yanlış beslenerek hem sağlığımızı bozar hemde şişmanlarız.Bu nedenle doğru beslenmek gerekir.Bu konuda Diyetisyen Özlem Sert Aydın’nın tavsiyelerini aktarıyorum.
Ramazan’da yanlış beslenme size fazla kilo olarak geri dönebilir. Bu durumun yaşanmaması için tercihlerinizi doğru kullanmanızda fayda var.
Açlığa yenilmeyin
Ramazan uzun ve sıcak yaz günlerine denk gelince açlık hissi de artmaktadır. İftarda eğer 5 dakikada yemeğinizi bitirip sofradan kalkıyorsanız hem kilo hem de sağlık problemlerinizi tetikleyeceksiniz. Mümkün olduğu kadar iftar sürecini uzatın hatta orucunuzu açtıktan sonra 15-20 dakika bekleyin.
Orucunuzu su ve çorba ile açın
Uzun süren bir oruç sürecini su ve sonrasında çorba ile açmanız hem sindirimi hızlandıracak hem de tokluk hissinizi artıracaktır. Bu durumda da fazla yemek yeme isteğinizi baskılamış olacaksınız.
İllaki salata veya sebze tüketin
Protein ihtiyacınızı karşılamak için iftarda et, tavuk, balık veya kurubaklagil yemeğinin yanında salata veya sebze tüketmek hem sindirim problemlerini önleyecek hem de kan şekerinizi dengeleyecektir, tabi yanında yoğurt veya cacık veya ayran olmazsa olmaz besinlerden.
Kabızlık probleminizi önleyin
Ramazanda en sık görülen problemlerden biri olan kabızlık kilo artışını da tetikler. Önlemek için iftarla sahur arasında 2,5 lt su için, bol lifli beslenin, iftardan sonra en az yarım saat bir aktivite uygulayın, yemekten sonra soda-limon için, salata veya yoğurdunuza 1 yemek kaşığı keten tohumu ilave edin, meyvenizin yanında probiyotik yoğurt veya kefir tüketin, ekmeklerinizi tam buğday, kepekli veya tahıllı tercih edin. Diyetisyen Özlem Sert Aydın
İftardan sonra egzersiz önemli
Açlık sonrasında yenilen her yemek çok lezzetlidir ve eğer hızlı tüketilip miktarı da artarsa kan şekerinizin hızlı yükselip sonra düşmesine neden olacak ve sizde halsizlik, uyku hali ve baş ağrısı olarak belirecektir. Eğer tercihiniz hemen uyumak veya televizyon karşısında uzanmak oluyorsa kilolara da davetiye çıkarıyorsunuz demektir. İftardan 1-2 saat sonra yürüyüş yapmaya çalışın.
Sahura kalkmadan oruç tutmayın
Uykuyu bölmemek için eğer sahura kalkmıyor yiyip yatıyorsanız bu metabolizmanızın yavaşlamasına neden olacaktır. Uzun süren bir açlık süresi de kan şekerinizin düşmesine ve bu durumun devamlılığı ise sonrasında kan şekeri düzensizliği hatta insulin direncine dahi neden olabilmekte. Bu da sonrasında istesenizde kilo vermenizi zorlaştıracağınız anlamına geliyor.
Tercihlerinizi doğru kullanın
*İftardan hemen sonra meyve veya tatlı tüketmeyin, en az 1,5-2 saat sonra olmasına özen gösterin.
*Tatlılarınızı yağlı, şerbetli, hamurişi yerine sütlü veya meyveli tercih edin.
*Su tüketimizi iftarla sahur arasına dağıtın, peş peşe su içmeyin.
*Kızartmadan uzak durun, ızgara, fırın veya haşlama tercih edin.
*Şarküteri ve sakatatlardan uzak durun.
*Tuzlu ve şekerli yiyecek tüketiminizi azaltın.
Diyetisyen Özlem Sert Aydın
Milliyet gazetesinden alıntıdır.