4 mevsimi yaşamak isterseniz “Ağva’yı” keşfe çıkın
Yemyeşil ormanları, iki kıyısından geçen dereleri, Karadeniz’i, lezzetli balıklarıyla Ağva keyifli ve huzurlu bir hafta sonu için ideal bir tatil beldesi. Ağva bahar ve yaz aylarında olduğu kadar artık kışın da şehrin gürültüsünden kaçmak ve huzur içinde bir tatil geçirmek isteyenlerin tercih ettiği doğa harikası bir yer. Resmi kayıtlarda Yeşilçay olarak geçse de hala Ağva olarak bilinen bu eşsiz belde, doğayı seven ve farklı doğa güzellikleri yaşamak isteyenler için eşsiz bir alternatif.
4 mevsimi size yaşatan, özellikle İstanbul, İzmit, Bursa, Ankara ve Sakarya’ya yakın olmasından dolayı tercih edeilen yörelerden birisi Ağva. Kusursuz doğa, temiz hava ve leziz balıklar Ağva’yı tanımlamaya yetiyor. Ağva Şile’ye 40, İstanbul’a 101 km uzaklıkta.Ağva, Karadeniz kıyısında 3 km. uzunluğunda kumsala sahip. Doğal plajı ve doğa harikası yeşili, etrafında yer alan bakır koylar, adacıklar, ormanlarla doğallığın iç içe ve oksijen oranının çok yüksek olduğu bir bölge. Kilim Koyu, Gelin Kayası, Saklı Göl mutlaka keşfedilmesi gereken yerler. Gelin Kayası denmesinin sebebi, beyaz olması ve duvaklı bir geline benzemesi.
Ağva, Latince’de (Aqua) “su” anlamına geliyor. Göksu ve Yeşilçay dereleri arasındaki deltaya kurulan Ağva’mızın en çekici yanı bu derelerin yemyeşil kıyıları. Doğal plajı ve doğa harikası yeşili, etrafında yer alan bakir koylar, adacıklar, ormanlarla doğallığın iç içe ve oksijen oranının çok yüksek olduğu bir bölge. Kilimli Koyu, Gelin Kayası, Saklı Göl mutlaka keşfedilmesi gereken yerler. Çevresinde Gürlek, İnkese gibi birkaç ilginç mağara da yer alıyor. Çevrede Ceneviz, Venedik ve Bizans dönemine ait birçok kalıntı bulunmaktadır.M.Ö. 7.yy. uzanan tarihin bir takım kalıntılarına Ağva’ ya bağlı civar köylerde rastlamak mümkün.Kalem köy’ de Romalılara ait kilise kalıntıları ve mezar taşları, Hacıllı köyünde, 3.yy. sonu – 4.yy. başlarında bulunan Gürlek Mağarası, Hisar Tepe’ de bulunan kale kalıntısı, Sungurlu mahallesindeki dağ değirmeni önemli buluntulardır.
Eşsiz tabitatıyla keşfedilmeye hazır Ağva’da, yaz kış su sporları (dere kıyısında kano, deniz bisikleti) kış aylarında fitness, doğası itibariyle trekking ve avcılık yapabilirsiniz. Ormanda yürüyüş, koşu, bisiklet, kamping gibi aktiviteler için son derece uygun olan Ağva, yazın Karadeniz’in sularında serinlemek isteyenler için de ideal bir belde. Kaplumbağa, karaca, bülbül, saka, çakal, yaban domuzu, tilki, sincap, birçok kuş türü özellikle yalı çapkını barındıran Ağva avlanmaya da çok uygun.
Ulaşım
Özel araçla ulaşımda üç seçeneğiniz var. Ümraniye – Şile yolu. Şile’den sonra Ağva’ya giden sahil yolunu kullanın. Toplam 1.5 saatte Ağva’dasınız. Şile’den sonra isterseniz Ağva’ya giden dağ yolunu da kullanabilirsiniz. Ya da Şile’ye gelmeden önce Pot Dere’sini geçip sağa dönen yola sapabilir, Ovacık – İmrendere güzergahını takip ederek, Teke otobüsü ile Ağva’ya ulaşabilirsiniz. Ayrıca Üsküdar’dan her saat başı Şile – Ağva otobüsleri kalkıyor.
Yemek
Ağva’da yeme-içme denince ilk akla gelen yiyecek balık. Aynı zamanda Karadeniz?de sularında bir balıkçı limanı olan Ağva’da genelde balıkçılıkla uğraşan halk, İstanbul ve çevre illerden gelen misafirlerini leziz balıklarla ağırlıyor. Hemen hemen her balığı bulmak mümkün. Yeşilçay kıyısından günlük ve taze olarak balık satın alabilirsiniz. Derenin iki tarafında da irili ufaklı birçok restoran ve otel var. Bu tesisler, büyük şehir insanının ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte, son derece modern.