Hıdırellez nedir? Neden Kutlanır? Hıdırellez günü neler yapılır?
Halk arasında eskiden kullanılan takvime göre, yıl ikiye ayrılmaktadır.6 mayıs-8 kasım arasındaki süre hızır günleri yani yaz mevsimini ifade etmektedir. 8 kasım-6 mayıs arasındaki süre ise kasım günleri yani kış mevsimini göstermektedir.Bu nedenle 6 mayıs günü kış mevsiminin bittiği yaz mevsiminin başladığını göstermektedir.Sıcak yaz mevsiminin başladığına inanan halk bu günü bayram olarak kutlar.
Türk toplumunda ve yaşantısında mevsimlik bayramlarımızdan biri olarak olarak 6 mayıs bayram olarak kutlanır.Büyük şehirlerde pek yaygın olmamakla beraber küçük kasaba ve şehirlerde yaygın olarak kutlanmaktadır.Hıdırellez günü Hızır aleyhisselam ile İlyas peygamberin yeryüzünde buluştukları gün olması nedeniyle kutlanmaktadır.Hızır ve İlyas sözcükleri birleştirilerek “hıdırellez” şeklini almıştır.
Hızır ve hıdırellez ilğisi hakkında çeşitli fikirler vardır.Ortaya atılan fikirlerden biri hıdırellezin ilk defa Mezopotamya ile Anadolu kültürüne ait olduğu,bazılarına göre ise İslamiyet öncesi Orta Asya Türk kültür inançlarına ait olduğudur.
Yaygın bir inanca göre Hızır,hayat suyu içerek ölmezliğe ulaşmış,zaman zaman özellikle bahar da insanlar arasında dolaşarak zor dururumda olanlara yardım eden,bereket dağıtan,Allah katında ulu,ermiş bir peygamberdir.Hızırın hüviyeti ve zamanı belli değildir.Baharla gelen taze hayatın sembolüdür.
Hızır inancının yaygın olan ülkemizde Hızır’ın özellikleri şunlardır.
- Hızır zor durumda olan insanların yardımına koşar ve dileklerini yerine getirir.
- kalbi temiz ve yardımsever insanlara daima yardım eder.
- Uğradığı yerlere bereket,bolluk ve zenginlik getirir.
- Dertlilere derman,hastalara şifa verir.
- Bitkilerin yeşermesine,hayvanların üremesine,insanların kuvvetlenmesine yardım eder.
- İnsanların şanslarının açılmasına yardım eder.
- Uğur,kısmet,mucize ve keramet sahibidir.