Yalan Söyleyen Çocuklara Sahip Ailelere Öneriler

sponsor reklam

yalanÇocuklar neden yalan söylerler?

  • Cezadan kaçmak yada kaçınmak için,baba dayağından korkan çocuk yalan söyler.Çünki doğru söylerse ceza ile karşılaşacaktır.Ödevini yapmayan çocuklar yalan söyler çünkü doğru söylerse düşük not alacaktır.
  • Mükafat(ödül) elde etmek için,küçük çocuk ilğiyi üzerine çekmek için yalan söyler,göreceği ilği onun mükafatıdır.

Çocukların söyledikleri yalanları üç gruba ayırabiliriz:

  • Sözde Yalanlar; 7 yaş öncesi yalanlar:Bunlara yalan denmez çocuk bu yaşta gerçek le hayalinı farkını yapamaz.Çünkü çocukta gerçekçilik duygusu zamanla gelişmektedir.Gerçeğe bir ölçüde bağlı kalındığı gibi tümüyle başka bir olayda  yaratılılabilir.Çocuğun kendi ürünüdür ve  bu kurduğu hayali gerçek gibi alğılayabilir.
  • Alışık haline gelen yalanlar:7 sonrası çocuklarda görülür.Yani artık çocuk gerçekle gerçek olmayanı ayırt etmesinden sonra ortaya çıkan yalanlar.Hayali yalanlardan daha önemli yalanlar söz konusudur.Bu tür yalanlar bencilce yalanlar olup,bencilce isteklerini gerçekleştirmek için bilerek ve isteyerek başkaalrını aldatmaktır.
  • Patolojik yalanlar:Dugulanum bozukluğundan kaynaklanan yalanlardır.Patalojik yalanların temelinde en sık aşağılık duygusu ve güç istemi ile karşılaşılmaktadır.Pataojik yalanda çocuk seviçli ve kaygısız görünür ve bu çok ilği çekicidir.Çocuk okulla ilğilenmez ve aile içinde de olaylara kayıtsızdır.Gerçek arkadaşlığı aramaz,davranışları oldukça çocuksudur.Duygusal ve ahlaki olarak olgunluğa ulaşamamıştır.Patolojik yalanda duygulanımda bir gerilemenin  ifadesidir.

Çocukta yalan söyleme davranışını ortaya çıkarabilecek faktörler:

  • Aile çocuğun sadece fiziksel değil duygusal ihtiyaçlarını da karşılamalıdır.En temel olan sevme ve sevilme duygusal ihtiyacının farkında olmalı ve çocuğun bu ihtiyacına karşılık verilmelidir.Çocuğuna sevdiğini söylemeli ve ondan sevği gördüğünde de mutlu olduğunu ifade etmelidir.Ebveyn çocuğana dokunarak ve severek öperek sevmeyi ihmal etmemelidir.
  • İlği beklentisi olan çocuk daha çok yalan söyler.Çünkü çocuk için ilği ekmek kadar su kadar gereklidir.Normal şartlarda bu ilğilüyi göremeyen çocuk yalan söyleyerek ilğiyi üzerine çekmek ister.Bu ilği ona kızgınlıkla olsun ister ceza şeklinde olsun çocuk için farketmez.
  • Ebveyler çocukları ayrı bir brey olarak akbul etmek istemezler.kendi isteklerini,hedeflerini çocuklara yüklerler.kendi yapamadıklarını çocuklarının yapmalarını,kendi yaşamayadıklarını çocuklarının yaşamasını isterler.Ancak çocuklarımız farklı bireylerdir.Bu sebebler onların duygularını anlamaya yönelik empati kurmak ve çocuğun duygu ve düşüncelerin aktarabileceği ortamlar oluşturmak gereklidir.
  • Çocuğun her davranışına müdahale etmek çocukta engellenmişlik hissi yaratır.Çocuk isteklerini düşüncelerini gerçekleştirmek için yalanlara başvurabilir.Ayrıca çocuğun düşünceleriyle dalga geçilmesi ,çocuğun düşüncelerin saklamasına veya ailesinin beğeneceği düşüncelere sahipmiş gibi yalan söylemesine  neden olabilir.Bunun yerine çocukların yaratıcılığını sergilemesine  izin verimeli ve düşüncelerine saygı duyulmalıdır.
  • Çocukların olumlu davranışları ödüllendirilmelive pekiştirilmelidir.Olumsuz davranışları gözlendiğinde ise bu davranışlar yapıcı bir şekilde düzeltilmelidir.
  • Ebeveyn çocuğun gelişim düzeyini taip etmeli.Gelişim evrelerinin özelliklerini bilmeli ve çocuğun kapasitesini keşfetmelidir.Bu kapasite ve sınırlar dahiline ondan başaramıyacağı şeyi istememelidir.
  • Aile çocuüunu kesinlikle akranları le karşılaştırmamalıdır.Çocuğun başarı ve başarısızlığını kendi yetenekleri içinde ve süreç içindeki gelişmeleri dikkate alarak değerlendirmelidir.
  • Ebeveynin çocuğa uyguladığı normalden fazla baskı ve yasaklar yalan söylemeye zemin hazırlar.yasak ve baskıların nedenleri anlatılmalı ortak kararlar doğrultusunda hareket edilmelidir.
  • Çocuları ilği ve yetenekleri doğrultusunda desteklemeli,onları ilği ve yetenekleri dışındaki alanlara zoraki yönlendirmeden kaçınmalıdır.
  • Çocukların söylediği yalan türü boyutu ne olursa olsun,eğlenceli bie olsa pekiştirmekten ve ödüllendirmekten akçınılmalıdır.

Yalan söyleyen   çocuk  sahibi ailelere öneriler.

  • Yalan söyleme davranışı ile micadelede ilk olarak çocuğunun n etür yalan söylediği keşfedilmelidir.
  • Gelişimsel süreç değerlendirilmelidir.Çocuğun 6-7 yaş arası söylediği yalanlar ahlaki bir yalan olarak değerlendirilmemelidir.Çünkü çocuklarda bu dönemde yalan söylemesi gelişiminin bir parçası olarak değerlendirilmelidir.Bu dönemdeki yalanlara karşı tepkiler abartılmamalıdır.Yalanlara ve çocuğun yalan söylemesine cezalandirıcı yaklaşılmamalı,çocuğa karşı öfke ve sevilmeme gibi tutumlara girilmemeli.Bununla brlikte sık sık çocuğa doğru söylemenin önemi anlatılmalıdır.
  • Çocuğun çevresindeki yetişkinle iyi birer model olmalıdırlar.Etrafında yalan söyleyen ebeveyn gören çocuk bir süre sonra yalan söylmeye başlıyacaktır.Ayrıca çocuklar genelleyerek öğrendikleri için ebeynin belli durumlarda yalan söylediğini n farkına varmaz, her koşulda yalan söylmeye başlar.Ayrıca bazı aileler kendi  adlarına yalan söylemelerini isterler.Bu tür durumlar çocuğun yalanı normal bir durum gibi alğılamasına neden olur.
  • çocukla sürekli iletişim içinde olunmalı,neler yaşadığı sorulmalı ve anlattırılmalıdır.Yalan söylediği fark edildiğinde “o olay acaba şöyle olmuş olabilir mi? “ şeklinde olasılıklar anlatılmalıdır.Çocuğa a“yalan söylüyorsun,doğruyu söyle,bu böyle olmaz” gibi yargılayıcı cümlelr kullanılmamalı.
  • çocuğun yalan söylemesine neden olan durumlar saptanmalı.bu durumları yaşaması engellenmeli.Eğer engellemezse,çocupun bu durumlarda kaldığında neler yapması gerektiği  somut örneklerle sık sık anlatılmalıdır.
  • yalan söylemeye başladığı ilk dönemlerde çocuk suçluluk duygusu duymaya başlar.Çocuk iyi takip edilmeli yalan söyleyip söylemdiği fark edilmelidir.Yalan söylediği anlaşıdığında çocucğu bu suçluluktan kurtarma  amaçlı itiraf etmesine yardımcı olunmalıdır.Ancak bu dıurum kendi ve etrafı ile barışık bir durumda yapılmalıdır.Suçluluk duygusu yalan söylmeye  davranışı kökleşmeden  önce yaşanır.Eğer aile çocuğun  yalan davranışlarına aşırı sert,tepkisel ve cezalandırıcı  yaklaşırsa çocukta suçluluk duygusu  görülmemeye başlanır.
  • Yalan,çocukta özgüven eksikliğinin belirtisidir.Çocuktaki yalan davranışının sönmesi için mutlaka tek başına,sahip olduklarıyla çok değerli olduğu söylenmeli.Yapabileceği davranışlar üzerine düşünülerek özgüven yükseltilmelidir.
  • kısavca çocukta önce yalan söylemenin nedneleri bulunması gerekir.Sonra çocuğa doğrulugun yararları,sağlayacağı mutluluk somutlaştırarak öğretilmelidir..

kaynak;www.dpsikolog.com

sponsor reklam
Benzer konular
Yorumlar
sponsor reklam
Dualar

Dilek Duası, Hacet Duası, Sınav Duası gibi dualara da yer veriliyor

Esmaül Hüsna

Esmaül Hüsna mücizeleri ve ne zaman ne kadar Esmaül Hüsna okuyacağınıza dair bilgilere yer veriliyor

Hadis-i Şerifler

Peygamber efendimiz (sav) sözlü ifadelerine yer veriliyor

Şifalı bitkiler

Hastalıklara alternatif çözümler getiren mucizevi şifalı bitkilere yer veriliyor

Hastalık

Hastalığınıza tıbbi çözümler ile yaklaşan bilimsel bilgilere yer veriliyor

İslami bilgiler

İslam dininde neyin nasıl olduğunu ve neyi nasıl yapacağınıza dair bilgilere yer veriliyor

Seyyidet Nefise Hazretlerinin ruhuna Okunan Yasin (Hayırlı tüm dileklerin kabulü)

Hayırlı bir dileğinin kabulünü isteyen,Her hangi bir hacetinin kabulünü isteyen,Her hangi bir işinin hayır ile sonuçlanmasını isteyen. Her h...

Sürekli yorgunluk hissi ve olumsuz etkilerden arınmak için Dua tertibi

  Günlük yaşamında,sürekli yorgunluk hissi olan,bir şeyler yapamama durumundan ,bu olumsuz olan yaşamınızı düzeltmek,yaşam enerjinizi y...

Çalışma istemini artıran Önemli Esmalar(Dersler veya İş gibi)

Kendimiz,evlatlarımız ve diğer yakınlarımızda çalışma isteği yok ise.Bu dersler olabilir veya çalışma  yaşı gelmiş ve çalışmak zorunda olduğ...

Hıfz-ı İman Namazı(İmanı Koruma ve Kurtarma Namazı)

HIFZ-I İMAN (İMANI MUHAFAZA NAMAZI) SÜNNETTİR. “Bustânü’l-ârifîn” sahibinin, senedi (isnadı) ile Abdullâh ibni Ömer (Radıyallâhu Anhümâ)ya d...

Eşler arası kırgınlığın sona ermesi için Esmalar Ve Dua

Eşler arası kırgınlığın sona ermesi için barış olması için aşağıdaki esmalar ve duanın okunması,kırgınlığın sona ermesi için çok önemlidir.B...

Yaşam enerjisini kaybedenlerin “Yeniden kazanması için” Esmalar ve dua

Yaşam enerjisini kaybeden kimseler  yaşamaktan zevk almazlar,hiç bir şey yapmak istemezler.Üzerlerinde çok büyük bir yük olduğunu hissederle...

AMENTÜ DUASI VE FAZİLETLERİ

AMENTÜ DUASINI OKUMANIN FAYDALARI İmanını kuvvetlendirmek ve günahlardan arınmak için okunan Amentü duasının okunması için özel bir zamanı b...

Eşler arası sadakat ve Güveni artırmak için Esmalar ve Süreler

Evlilik ve  diğer ilişkilerde sadakat ve güven çok önemlidir.İlişkilerin iyi olması sağlıklı olması için kişilerin bir birine güven duyması ...

Maddi ve Manevi Çok Zor Durumda Kalanlar için Esma Ve Âyet-i Kerim

Maddi ve manevi çok zor durumda kaldığımızda,Elimizdeki mal veya paraları bitip çok darda kaldığımızda aşağıdaki Esma ve Âyet-i kerimi okuma...

Uykuda korku ve Kabuslardan kurtulmak için Esma-Ayetler ve Dua

Gece uykusunda sürekli korkan ve korkutulmaktan kurtulmak,kabuslardan kurtulmak için önemli esma,Ayetler ve dua; Kendiniz veya  kimin için o...

esmaül Hüsna
İsminizin ebced değeri ..İsminize bakan esma nasıl bulunur?

Esmaül Hüsna’dan her biri başka bir isme bakar.Dolayısıyla siz de kendisiminize bakan esmayı tesbit edip her gün çıkan miktarı  okuyun...

Dua1
Bu duayı (41) defa okuyanın haceti kabul olur

“Ahmet Ziyâeddin Gümüşhânevi hazretleri buyuruyor ki: “Muyiddin-i  Arabî hazretlerine ait aşağıdaki duayı(41) defa okuyup haceti...

dua budur
Çok kıymetli bir dua her türlü istek için”Çok tesirli bir duadır”

Aşağıdaki Ayet-i  kerimenin  faydaları Hastalıkların tedavisinde. Dert ve sıkıntılardan kurtulmak. Hapisten kurtulmakta.  Borç ödemekte çok ...

fetih1
Her hangi Bir Dilek İçin Fetih Suresini Okumak( 7 günde 41 defa okuma usulü)

        Sıkıntılarınızdan kurtulmak,her hangi bir dileğinize kavuşmak için Fetih suresi çok makbul olan ve denenmiş bir ...

dua budur
Her türlü hacet için 7 gece Ayetel kürsi okumak

HER TÜRLÜ İSTEK ARZU VE HACET İÇİN OKUNACAK AYETEL KÜRSİ OKUMA  ŞEKLİ. HER KİM BU ÇALIŞMAYI 7 GECE ARALIKSIZ SAAT 23:00 İLE 06:00 ARASI OKUR...

dar
Çok kuvvetli ve makbul olan hacet duası

  Akşam namazını kıldıktan sonra (40) defa okunan aşağıdaki dua kabule şayan bir duadır.Çabuk kabul olması için,3 gün yada 7 gün arka a...

dar
Bekarlar için “evlilik duası”

Hayırlı bir evlilik yapmak isteyen bekar kardeşlerim cuma ezanı vakti (1062) kere “Ya Bais Celle Celalühü” ismi şerifini okuyup,...

şükür
Duaları kabul olanlar ve okudukları dualar

Sayfamızda üye olan kardeşlerimden zaman zaman paylaştıkları faydalandıkları duaların toplamı..Kendilerine payalaşımları için teşekkür ediyo...

dar
Sınavlarda Başarılı Olmak İçin Dualar(Nihat Hatipoğlu)

   DUA : “Bismillahirrahmanirrahim.Ya Hayyu,Ya Kayyum,Birahmetike estegisu” “Allahım! Hayy ve Kayyum isminle ve rahme...

İnşirah Suresi ve faziletleri(içi daralanlar,selamete çıkmak isteyenler,dileği olanlar)

İnşirah Suresi: Bismillahirrahmanirrahim. “Elem neşrahleke sadrak.Ve veda’na anke vizrak ellezi engada zahrak.Ve refa’na l...