Gecenin ve gece ibadetinin fazileti
GECENİN VE GECE İBADETİNİN FAZİLETİ
Gecenin gündüz üzerine bir takım faziletleri vardır.
Gündüzleri daha çok günah işlenirken,gecelerden daha çok günahlardan pişmanlık duyulur ve istiğfar edilir.
Gece ayıpve kusurları öreter,gündüz bunları ortaya çıkarır.
İbrahim aleyhisselam,”Halilullah ” makamına gece nail olmuştur.
Melekler,Yunus Aleyhisselamı’ın balığın karnında yaptığı tesbihi gece işitti.
Musa A.s Rabbi ile konuştuğu Tûr Dağı’na gece gitmiş,”Kelimullah” olmuştur.
Resul-i Ekrem Efendimiz İsrâ ve Mi’racı gece oldu.
Her gece içinde icâbet saati(duaların kabul olunduğu bir an) vardır.Nitekim Peygamber Efendimiz(s.a.v) buyurmuşlardır ki;
“Gecenin üçte ikisi geçtiğinde,dünya semasına Allah’ın izni ile bir melek iner ve:” İhtiyaç sahibi olan yok mu? Bu an ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarının verildiği andır.” diye nidâ eder.
Diğer bir hadis-i şerifte;
“Size gece namazına devam etmenizi tavsiye ederim.Çünkü bu sizden önceki sâlihlerin âdetidir.Gece namazı Allah’a yakınlaştırır ve günahlarınıza kefaret olur.” Buyurmuşlardır.
Peygamber Efendimiz(s.a.v) geceleri o kadar çok ibadet ederdi ki,namazda uzun müddet ayakta durmaktan dolayı ayakları şişerdi.kendisine ” Yâ resülullah! Allah sizin geçmiş ve gelecek bütün günahlarınızı affetmiştir,kendinize bu kadar meşakkat vermeyiniz” denildiğinde buyurdular ki;
” Allah’ın bana ihsan ettiği nimetlere şükreden bir kul olmayayım mı?” Yani Allah beni yoktan var etti,buna şükretmeyeyim mi? Bana akıl,fikir,idrak ve peygamberlik verdi bunlara şükretmeyeyim mi? Kendisine ibadet etmeye beni muvaffak kıldı.Benim ibadet ve taaatim kabul edilmişken buna şükretmeyeym mi? buyrumuş oldular.
(Tefsir-i Yasin,Hammâmi)