Oruçlunun iftar vakti duası kabul olur
Allahü teâlânın kimin duasını kabul edeceğini bilemeyiz ama duaların kabulü için bildirilen edeplere uymakta fayda var. Bütün İslâm âlimleri önce diyorlar, boğazından haram lokma geçmeyecek, elbisende bir tek iplik bile haram olmayacak.
İHLASLI OLACAKSIN, SAMİMİ OLACAKSIN
Mümkün mertebe salih işler yapacak, kirden günahtan arınmaya çalışacaksın. Abdestli olacaksın, kıbleye yöneleceksin, iki diz üzerine çökeceksin, ellerini açacak, kollarını semaya doğru kaldıracak (semaya bakılmaz) ve edep üzere olacaksın. Ki namazdan sonra yapılan dualar da müstecaptır.
Elbette her iş gibi duaya besmele ile başlayacaksın. Seleme bin Ekvâ radıyallahü anh nakletti: “Resul-i ekremin “Sübhane Rabbiyel aliyy-il-a’lelvehhâb demeden duaya başladığını duymadım.”
Huşu (batının sükûnu) ve hudû (boyun eğme) ile el açacak, Allahü teâlâya, Esmâ-i hüsnâ’sı ve yüce sıfatları ile yalvaracaksın. Ebu Süleyman Darani rahmetullahi aleyh buyurdu ki: “Allahü teâlâdan bir şey isteyen kimse, önce salevat-ı şerife getirsin, sonra ihtiyacını istesin ve sonra salevat-i şerife ile duasını bitirsin. Allahü teâlâ, iki taraftaki salevat-i serîfeyi kabul eder, aradaki dileği de…
Peygamberleri (aleyhisselam) ve salih kimseleri vesile edecek, sevdiklerinin hatırına isteyeceksin.
Anaya babaya ve diğer müminlere dua etmeyi unutmayacaksın. Tevazu ile isteyecek, sesini alçaltacak, yapmacık sözlerden sakınacaksın. Günahını itiraf edecek pişman olacaksın. Nağme yapmayacaksın. Resûlullah efendimizden sallallahü aleyhi ve sellemden bildirilen sahih duaları tercih etmeli.
Duayı kalpten yapmalı, Allahü teâlânın, duasını kabul edeceğini ümit etmeli, istekli olmalıdır.
İbn-i Mesud radıyallahü anh: Resulullah sallallahü aleyhi ve sellem, dua ettiği zaman üç kere dua eder ve Allahü teâlâdan bir şey istediği zaman üç kere isterdi. Elbette dinen uygun olmayan bir şey istenmez.
Duanın kabul olduğu vakitler: Allahü teâlâ bazı gün ve gecelerde duaları kabul eder ki bu fırsatları kaçırmamalıdır. Kadir gecesi, Arefe günü, Cuma gecesi, Cuma günü, gece yarısı, Cuma saatinde, ezan ile ikamet arasında, Allah yolunda cihat için saf tutulduğu sırada, harp kızıştığı zaman, farz namazlardan sonra, secdelerde…
SEHER VAKTİ
Seher vakti, kalplerin türlü düşünceden uzak ve halis olduğu bir vakittir. Arefe ve Cuma günleri de Allah’ın rahmetine hazırlanmak vaktidir. Resûl-i ekrem sallallahü aleyhi ve sellem buyurdu ki: “Kulun, Allahü teâlâya en yakın olduğu vakit, secde ettiği vakittir. O halde secdede iken çok dua ediniz.”
Kur’an-ı kerim okuduktan sonra (bilhassa hatmettikten sonra), zemzem içildiğinde… (İbn-i Abbas radıyallahü anh, Zemzem suyunu içerken; “Allah’ım senden faydalı ilim, bol rızık ve her hastalıktan şifa dilerim” derdi.) Meyyitin yanına gelindiğinde… (Resulullah sallallahü aleyhi ve sellem buyurdu ki: “Hastaya veya meyyitin yanına gittiğiniz zaman hayır söyleyiniz. Çünkü melekler, sizin söylediklerinize ‘amin’ derler.”)
DUASI MAKBUL OLANLAR…
Mazlumun duası, babanın duası, salih kimsenin duası, itaatkâr evladın ana-babasına duası, yolcunun duası, çaresiz ve muhtaç olanların duası, iftar vakti oruçlunun duası ve Müslümanın mümin kardeşine gıyabında yaptığı dua kabul olur.