Elhamdülillah”Yarabbi, ben kapını teşekkür etmek için çaldım”
Elhamdülillah nedir? Ne gibi faydası vardır? Neler kazanrız?
Elhamdülillah” kelimesi, dua maksadıyla, samimiyetle söylendiğinde kişiyi nereden alıp nerelere kadar yükseltebiliyor. Ancak madem bu kadar basit, e zaten günde kırk kere de söylüyoruz, niye bizde bir şey olmuyor diyenler olabilir. Kardeşlerim, dinde ilk şart samimiyettir. Samimiyetle yapmadıktan sonra duadan pek bir fayda beklemek doğru olmaz. Peki samimiyetle yapamıyoruz diye, hiç mi yapmayacağız, duayı, hamdi terk mi edeceğiz. Tabi ki hayır. Takliden de olsa ısrarla devam edeceğiz. Tâ ki o samimiyeti hissetmemize mani olan nefsimizin kötü huyları ve hastalıkları bizi terkedene kadar. Ondan sonra?..
Ondan sonrası kolay Allah’ın (c.c.) izniyle.
Samimiyeti bir kez tattıktan sonra zaten kişi bir daha dönüp başka şeye bakmaz. Balı tadanın sirkeye rağbet etmemesi gibidir. Tatmayan bilmez, tadan tarif edemez ama bir daha kesseler eski haline dönmek istemez.
Kıymetli dostlar dua, ayniyle Cenâb-ı Allah ile konuşmaktır. Başlı başına bir ibadettir.
Elhamdülillah lafzı, Peygamber Efendimiz’in buyurduğu üzere duaların en efdali, en makbulüdür.
Bir hamd ile kişi bir çok şeyi ifade eder:
Allah’ın varlığına, birliğine, peygamberine iman eder.
Ya Rabbi razıyım senden der, verdiği nimetler için Rabbine şükreder, teşekkür eder.
Nimeti verenin de alanın da ancak Allah (c.c.) olduğunu kabul ettiğini ilan eder.
İstenilecek, yalvarılacak tek varlığın Allah Teâlâ olduğunu tasdik ve tebliğ eder.
Allah Teâlâ’nın kendisine verdiği nimetleri ve kendisini muhafaza ettiği onca şeyi hatırlayarak Rabbiyle muhabbet tazeler.
Allah’ın bunların tümünü mecbur olmadığı halde yaptığını, yarattığı mahlukatını başı boş bırakmadığını, kullarına şah damarından daha yakın olduğunu, ihtiyaçlarını her an bilip daha onlar istemeden peşin peşin veren olduğunu tefekkür eder, Hazreti Allah’a kul olmanın güzelliğinin idrakine erer.
Dostlar, “Elhamdülillah” mana olarak kişinin istenecek makamı bilip teşekkürünü arz ettiğini de ifade eder ama, sadece lafız olarak bakıldığında, hamdin içinde bir şey isteme yoktur.
Bu yüzden Elhamdülillah, kulun Rabbiyle hasbıhâlidir. “Yarabbi, ben kapını teşekkür etmek için çaldım.” demektir.
Allah Teâlâ’nın âdetidir. Teşekkür etmek için bile kapısını çalsan, O Rabbül Âlemin kapısına geleni boş göndermez. İllaki ya bir ihsan ya bir ikram o kula verilir. Bu sebepledir ki Rahmeten Lil Âlemin olan Efendimiz (s.a.v.) dualarımıza hamd ile başlamamızı emretmiştir.
Bizde dualarımızın önce Allah-ü Teâlâ’ya “Hamd ” ile başlayalım,Peygamberimize salavat okuyalım.Sonra duamızı edelim,tekrar salavat okuyalım İnşallah..
Rabbimiz dualarımızı kabul buyursun.AMİN