Oruç tutanlar için en sağlıklı tatlı hangisi?
Beslenme uzmanları, iftar ve sahurda tatlı tüketmenin sindirim sistemini yoracağını belirtiyor. Tatlıdan vazgeçemeyenlere ise ara öğünlerde yenmesi koşuluyla sütlü ve meyveli tatlılar öneriliyor
Ramazan’da güllaç mı yemeli, yoksa kazandibi mi? Dondurma yemek sağlıklı mı? Oruç tutup 15 saat aç kalan kişiler, hangi tatlıları tercih etmeli ya da hangilerinden köşe bucak kaçmalı? İşte ünlü diyetisyenlerden tavsiyeler…
ENDER SARAÇ
ÜZERİNE BOL TARÇIN EKİLMELİ
En iyi Ramazan tatlısı; yağsız sütle yapılmış kazandibidir. Güllaç da aşırı şekerle yapılmazsa ve içine bol ceviz konulursa yararlıdır.
Hiçbir tatlı iftarda ve sahurda yenilmemelidir. Hepsi ara öğünde tüketilmeli, üzerlerine de tarçın ekilmelidir. Haftada üç kez tatlı yenilebilir.
Hamur işi veya kızartılmış tatlılar yerine; sütlü tatlılar, meyve salatası ve güllaç tercih edilmelidir.
GÜLLAÇ SİNDİRİM SİSTEMİNİ YORMAZ!
En iyi Ramazan tatlısı; tüm günün açlığından sonra sindirim sistemini yormayacak olan sütlü tatlılardır.
Güllaç; sütlü tatlı grubunda olması nedeniyle hafiftir. Süt içeriği nedeniyle de sağlıklıdır. Ancak kişinin kilo problemi varsa ve kan şekerinde problem yaratıyorsa; fazlası zararlıdır.
Diyabet hastaları, tatlandırıcı kullanarak tatlılarını hazırlayabilirler.
HAFTADA İKİ KEZ SÜTLÜ TATLI
Kalp hastaları, diyabetliler, kan yağları yüksek olanlar ve obezler için güllaç uygun olmayabilir. Nişasta ve şeker içerdiği için güllacın kalorisi yüksektir.
Eğer kişi tatlı yemek istiyorsa; sütlü tatlıları haftada iki ya da üç kez tüketebilir. Dondurma, aşırıya kaçmamak üzere tercih edilebilir.
MUHALLEBİ YA DA SÜTLAÇ YENEBİLİR
Ramazan için en uygun tatlılar; meyve ve sütlü tatlılardır. Elma, kayısı veya incir tatlısı gibi hafif tatlılar tercih edilebilir. Az yağlı sütle yapılmış güllaç, sütlaç, muhallebi ya da dondurma da yenebilir.
Kilo fazlalığı olanlar; bu tatlıları, tatlandırıcı ile yaparlarsa daha az kalori alırlar.
Güllaç, oldukça hafif ve faydalı bir tatlı çeşididir. Nar, ceviz, fındık, süt gibi oldukça faydalı besinleri içerir.
Ramazan’da uzun süren açlık sonrası iftarda veya gece sahurda hamurlu tatlılar yemek hayli sakıncalıdır. Sahur saatleri, metabolizmanın en yavaş çalıştığı saatlerdir. Tatlı isteği; az yağlı meyveli yoğurt ya da iki tatlı kaşığı bal veya pekmezle giderilebilir.
SICAKTA EN İYİSİ MEYVE SALATASI
Tatlı tercih edilecekse; özellikle yaz döneminde olduğumuz için dondurmayı uygun görüyorum.
Kabuklu yaz meyvelerinden yapılmış meyve salataları da sıcak günler için idealdir.
Güllaç da, sütlü ve hafif olması nedeniyle Ramazan ayında tüketilmesi sakıncalı olmayan bir tatlıdır. Fakat yine de porsiyon kontrolü çok önemli.
Sütlü tatlılarda porsiyon olarak küçük bir kase tercih edilmelidir. Güllaç ise iki kibrit kutusu büyüklüğünde yenmelidir. Sahurda kişi tatlı yemek istiyorsa, meyveleri tercih etmelidir.
SAHURDA REÇEL YA DA PEKMEZ YİYEBİLİRSİNİZ
Haftada iki-üç defayı geçmemek koşuluyla sütlü tatlılar tüketilebilir. Güllacı da bu kategoride sayabiliriz. Ancak bu tatlıların yemekten hemen sonra tüketilmemesinde fayda var. Uzun süre aç kalan mideye çok fazla yüklenilirse; tansiyon, şeker ve kalp spazmı gibi sorunlara yol açabilir.
Sahurda tatlı tüketilmek isteniyorsa; bir tatlı kaşığı pekmez veya reçel yenebilir.
DONDURMALI ARMUT TATLISI TERCİH EDİLEBİLİR
Bu sene Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesiyle, tatlı alternatifleri arasına dondurma da eklendi.
Çikolatalı ve karamelli dondurmalar yerine; meyveli, sade, sakızlı dondurma tercih etmenizde yarar var. Dondurmalı elma ya da armut tatlısı da yenebilir.
Ramazan’ın vazgeçilmezi güllacı da unutmamak gerekir. Güllaç, hafif tatlılar arasında yer alıyor. Fazla kiloluysanız; haftada iki kereden fazla tüketmemeniz gerekir.
En sağlıklısı, tatlı niyetine meyve yemektir. Ancak glisemik indeksi yani kan şekerine etkisi diğer meyvelere oranla çok yüksek olan muz, kayısı, incir ve üzüm tercih edilmemelidir.