Mutlu bir evlilik için önce kendini oku,kendini tanı.Nasılmı? Oku…
Nefsini beğenen,nefsinin ayıbını görmeyen insan mutsuz olur.Nefisin ayıbını gören insan ise, eşinin mimiklerinden ve davranışlarından bir anlam çıkararak eleştrimek yerine kendini okursa,kendi hatalarını anlar.İşte o zaman evlilik “ben iyiym sen kötüsün”savaşının yapıldığı,sürekli eleştirilerin olduğu yer olmaktan çıkarak,sevgi ve saygı sözlerinin yazıldığı bir tablo haline gelir.
Bazı evliliklerde eşlerden giri kendini kraliçe digeri kral ilan ediyor.Eşini hizmetli yerine koyuyor.Onu kendi istediği gibi yapmak için sürekli eleştiryor.Eleştiriye maruz kalan eş de zamanla kendini değersiz hissediyor.İçine kapanıp,depresyona giriyor.Bu sefer de eleştiren eş karşı atağa geçerek “hiç güler yüzünü göremiyecekmiyim,sen hep böylesin,senin için daha ne yapayım” gibi sözlerle eşini daha da depresif duruma getiriyor.Oysa eleştirlecek olan esas kişinin kendi olduğunu,esas problemin kendisinde olduğunu,kendisi ile barışık olmadığı için sürekli eşiyle çatışma da olduğunun farkında değildir.
Burada eşlerin yapmalrı gereken adaletli olmaları ve öyle davranmalarıdır.Nefisini midaafa yerine kendisini sanık sandalyesine oturtarak,vicdanın da hakim koltuğuna oturtup,kendilerini yargılamaları gerekmektedir.”Acaba ben eşimi neden eleştiryorum?,eşimi neden aşağılıyorm?,yoksa kendimde olan şeyleri eşime yükleyerek kendimi mi rahatlatıyorum?diyebilmelidir.
“Ey kendini insan bilen insan! kendini oku!”cümlesini kendine örnek alarak,karşısındakinin kötülüklerini okumak yerine,kendini okuması yani kendini tanıması gerekir.Zaten kendini tanımakla da kamil insan olgunluğuna erişecektir.
İşte o zaman evlilk denen kavram, eşlerin “ben iyiyim,sen kötüsün,Neden öylesin? neden böylesin?” savaşından ,eleştirilerin yapıldığı ortamdan çıkıp, mutlu bir yuvaya dönecektir.
Mutlu bir yuva sevği,hoşgörü,anlayış,sabır,merhamet ve sayğı kelimelerin yazılı olduğu,evin en güzel ve en çok görünen yerinde asılı “mutluluk tablosu” haline dönüşecektir.
şunu hiç unutmamalıyız ki evlilik ayene bir teraziye benzer.b<ir tarafa sadece karşı eşin hataları konulursa terazi dengelenmez.Ancak yanlışlarda doğrularda her iki kefeye konulunca denğelenir.
Mutlu bir evlilik,mutlu bir yaşam istiyorsak eğer,hatalarımızı analyıp,kendimizi okumayı ve tanımayı bilmeliyiz.