21 Haziran perşembe 2012 Şaban ayının başlangıcı
Yarın idrak edeceğimiz şa’ban ayı,Resulullah(s.a.v) Efendimizin ayıdır.Bu itibarla bu ayda saevat-ı şerifeye devam etmek lazımdır.Yine mümkünse istiğfar ve ihlas-ı Şerif okumalı,teheccüd ve tesbih namazları kılmal ve hatm-i enbiya yapılmalıdır.
Şa’ban ayı şerefli,ulvi,berata erdirici,ilahi ihsana,ilahi nura nail eden bir aydır.Bu ayın birinci gecesinde yani perşembe akşamı her rekatte bir Fatiha,üç Ayetü’l-Kürsi ile tesbih namazı kılınır.
ŞA’BAN AYININ FAZİLETİ:
Hz.Aişe(r.Anha)validemiz buyurdular ki:…“Ben Resulullah’ın Ramazan ayından başka hiç bir ayın tamamında oruç tuttuğunu ve başka hiç bir ayda Şa’ban ayında tuttuğu kadar oruçtan daha çok oruç tuttuğunu görmedim.”
Resulullah(s.a.v)Hz.Aişe’ye(r.a)”Şa’ban ayındaki oruç bana en sevimli olandır.”buyurduktan sonra, “Ya Aişe! O öyle bir aydır ki,sene içinde ruhu kabz olunacakların(öleceklerin)isimleri ölüm Meleğine verilir.Ben de ismimin ben oruçlu iken verilmesini isterim.”
Ümmü Seleme (r.a) validemiz: “Resulullah(s.a.v), “Ramazan ayından sonra hiç bir ayda Şa’ban ayındaki kadar oruç tutmamıştır.”buyurdular.
Resulullah Efendimiz(s.a.v)buyurdular: “Recep Allahü Teala’nın ayı,Şa’ban;benim ayım,Ramazan;Ümmetimin ayıdır.Şa’ban günahlara keffaret(mağfiretine sebeb)olan aydır.Ramazan ise günahları temizleyen aydır.”
Bu ay,hayır kapılarının açılacağı,bereketin indirilacaği,hataların terk edileceği,günahların bağışlanacağı ve yaratılmışların en hayırlısı olan Resulullah’a(s.a.v)çokça salavatın getireliceği bir aydır.
Böyle olunca,müminlerin by ayda gafletten uyanmaları,günahlardan temizlenip geçmişte işledikleri günahlardan dolayı tevbe ederek,Ramazan ayına hazırlanmaları gerekir.Bu ayda Allah’a yalvarıp yakarmalı,ayınsahibi olan Peygamber Efendimizi(s.a.v) vesile kılarakAllah’a yaklaşmaya çalışılmalıdır.
Bunları sonra yaparım diyerek tehir etmemeli,geciktirmemelidir.Zira dünya üç günden ibarettir.Biri,dündür,geçmiştir;ibret alınacak gündür.Diğeri bugündür,amel etme günüdür;ganimettir.Diğeri de, yarındır ki emeldir;tehlikedir.Ona çıkıp çıkamıyacağımız belli değildir.Aylar da böyledir.Recep geçmiştir,tekrar dönmez.Ramazan gelecektir,fakat ona kavuşup kavuşamıyacağını bilemezsin.Şaban ise iki ay arasında bir vasıtadır.O ayda ibadetle meşgul olmayı ganimet bilmek icab eder.