Marmarada denizinde deprem oldu!
Marmara Denizi’nde aletsel büyüklüğü 5,1 olan deprem meydana geldi.
Kandilli Rasathanesi Ulusal Deprem İzleme Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, 5,1 büyüklüğündeki deprem, saat 23.54’de Tekirdağ, Marmara Ereğlisi açıklarında gerçekleşti.
“2045’TEN ÖNCE KUZEY MARMARA’DA DEPREM YOK”
TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Baş Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, ”2045’ten önce Kuzey Marmara’da deprem olması benim için şaşırtıcı olur. Ancak, ana deprem oluncaya dek bu tür gerginlik birikimlerini gösterecek küçük depremler olagelecektir” dedi.
Marmara Denizi’nde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depreme ilişkin yazılı açıklama yapan Ercan, depremin, Marmara Ereğlisi önünde, 7.0 ile 7,2 büyüklüğünde deprem beklediği konumda, ayrıca odak 15 kilometre derindeki granit kabuğu derinliğinde olduğunu kaydetti.
Ercan, şöyle devam etti: ”Deprem bu bölgede gerginliğin biriktiğini gösteren kabukta, güre boşalırken yaptığı çıtırtılardır. Ancak bunlara bakarak, ‘deprem olacak’ demek doğru olmaz. Biz jeofizikçiler, bu küçük depremlerin konumsal, ayrıca süresel dağılımına bakarak bir yoruma varırız. Bugüne dek alınan depremcik ölçüleri, depremcik dağılımının Sivriada’dan Mürefte’ye dek çizgisel olduğunu göstermiştir. Bu bilgi, anılan aralıkta bir kırılma olacağını gösterir. Ancak, depremcik yoğunluğunun Mürefte-Marmara Ereğlisi-Büyükçekmece arasında yoğun, Büyükçekmece-Sivriada arasında seyrek olması şunları söyler; Kırılma iki depremle, iki parçalı olacaktır. Yer kabuğunun batı parçası, doğuya göre daha gevrektir.
Depremlerden ilki Bakırköy önünde 6,3 ile 6,7 arasında gerçekleşecektir. Özetle, Marnet ağı ile yakın denetim altında olan Marmara’da yakında deprem olacağına ilişkin hiçbir gösterge yoktur. Buna karşın deprem olacak deniyorsa, bunu bilim dışı bir ‘yaygara’ olarak değerlendirmek gerekir. 2045’ten önce Kuzey Marmara’da deprem olması benim için şaşırtıcı olur. Ancak, ana deprem oluncaya dek bu tür gerginlik birikimlerini gösterecek küçük deprem ile depremcikler olagelecektir.”
DEPREMDEN SONRA KULLANILMAYAN 2 KATLI BİNA YIKILDI
Tekirdağ’ın Marmara Ereğlisi ilçesinden meydana gelen 5.1’lik depremden sonra şehir merkezinde kullanılmayan 2 katlı ahşap bir bina çöktü.
Edinilen bilgiye göre olay gece saat 2:00 sıralarında meydana geldi. Saat 23:54’te Tekirdağ’ın Marmara Ereğlisi açıklarında 5.1’lik deprem meydana geldi. Saat 2:00 sıralarında Yavuz Mahallesi, Demir Sokak üzerinde depremden zarar gören 2 katlı içinde vatandaşların olmadığı bir bina gürültüyle çöktü. Binanın çökmesi esnasında sokakta kimsenin olmaması olası bir faciayı önledi. Olay yerine gelen polis ve itfaiye ekipleri güvenlik şeridi çekerek sokağı trafiğe kapattı.
Gece saatlerinde gürültüyle uyandıklarını ifade eden mahalle sakini Çetin Gürgürler, “Gece uyuyordum aninden uyandım. Yanımızdaki bina çökmüş. İçinde kimse kalmıyordu. Depremden sonra çöktü.” dedi.
AFAD: DEPREMDE CAN YA DA MAL KAYBI YAŞANMADI
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Marmara Denizi’nde dün meydana gelen ve Kırklareli, Balıkesir, Tekirdağ, İstanbul, Yalova, Bursa ile Kocaeli’nden de hissedilen 5.1 büyüklüğündeki depremde can ya da mal kaybı olmadığını bildirdi.
AFAD’dan yapılan açıklamada, dün saat 23.54’te Marmara Denizi içinde, Marmara Ereğlisi’ne yaklaşık 18 kilometre uzaklıkta meydana gelen depremin dış merkez koordinatlarının ‘40.86 K’ ve ‘27.90 D’ olarak belirlendiği kaydedildi.
Depremin büyüklüğünün 5.1 olarak belirlendiğine işaret edilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: “Depremin 26.90 kilometre derinliğinde normal bileşenli sağ yönlü doğrultu atımlı bir faya bağlı geliştiği, bu fayında Kuzey Anadolu Fay Sistemi’nin batı bölümünde yer alan parçasına ait olduğu tespit edilmiştir. Bu fay parçası, Kuzey Anadolu Fay Sistemi’nin batı bölümünde Marmara Denizi içindeki kısmında Tekirdağ çukurluğu ile orta çukur olarak adlandırılan bölümün ortasında yer almaktadır. 5.1 büyüklüğünde olan depremin hesaplanan şiddet değeri VI olarak verilmiştir. Deprem Kırklareli, Balıkesir, Tekirdağ, İstanbul, Yalova, Bursa ve Kocaeli’nden hissedilmiş olup, AFAD Başkanlığı’nın deprem sonrası yaptığı çalışmalarda herhangi bir can ve mal kaybına rastlanmamıştır.
AFAD Başkanlığı’nın Ulusal Kuvvetli Yer Hareketi Gözlem ağından elde edilen ivme değerlerinde ise en yüksek değer Tekirdağ ilçe merkezinde bulunan istasyondan elde edilmiş olup, bu değer Kuzey-Güney yönünde 17.87 gal olarak ölçülmüştür. Depremin meydana geldiği saatten itibaren geçen 10 saatlik zaman dilimi içerisinde büyüklükleri 1.7 ile 3.2 arasında değişen 23 adet deprem meydana gelmiştir.”
BÖLGENİN DEPREM TARİHİ
Depremin meydana geldiği bölgenin, ülkenin tektonik açıdan aktif alanlarından birisi olduğuna dikkati çekilen açıklamada, tarihsel dönem kayıtlarına göre bölgede 1509, 1766 ve 1894 yıllarında hasar yapıcı depremler gerçekleştiği vurgulandı.
Açıklamada, 1900 ve sonrası kayıtlarına bakıldığında 7.4 büyüklüğünde 1912, 5.7 büyüklüğünde 1942 Marmara Denizi, 6.3 büyüklüğünde 18 Eylül 1963 Çınarcık, 7.0 büyüklüğünde 6 Ekim 1964 Manyas, 5.1 büyüklüğünde 24 Nisan 1988 Kuzey Marmara ve 7.4 büyüklüğünde 17 Ağustos 1999 Kocaeli depremlerinin can ve mal kaybına neden olduğu belirtilerek, bölgede en son 25 Temmuz 2011 tarihinde 5.2 büyüklüğünde deprem meydana geldiği bildirildi.
Bu türden depremlerin, öncü ya da artçı şeklinde değerlendirilmesinin, günümüz teknolojisinde mümkün olmadığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “Bilgi birikimleri ve deprem konusunda yapılan araştırmalar da bu soruya cevap verememektedir. Ancak bölgenin deprem aktivitesi ülkemizin diğer bölgelerinde olduğu gibi AFAD Başkanlığı tarafından 7 gün 24 saat süreyle izlenmekte, elde edilen bilgiler ‘www.afad.gov.tr’ ve ‘www.deprem.gov.tr’ adresinden yayınlanmaktadır.
Doğal afetlerden çok fazla etkilenen ve yüksek derecede risk taşıyan bir coğrafyada yaşamaktayız. Bu kabul etmemiz ancak boyun eğmeden mücadelede etmemiz, önlemler almamız gereken bir olgudur. Afetlere yol açan olayları tamamen önleyemeyeceğimizi; ancak afet zararlarını azaltma imkanına sahip olduğumuzu da bilmekteyiz. Bu kapsamda, vatandaşlarımızın deprem yönetmeliğimize uygun yapılmış sağlam yapılarda oturması önem kazanmaktadır.”
Kaynak:Habertürk internet haber