Biberiye Yapragı Ve faydaları,Hangi Hastalıklarda Nasıl Kullanılır.
Biberiye Yaprağı:Biberiyeniin diğer isimleri; Beyaz püren,Biberya,Hasalban,Kuşdili otu,
Özellikleri: Kış aylarında yapraklarını dökmeyen,1oo santimetreye kadar boylanabilen,soluk mavi renkli çiçeklere sahip,çalı görünümünde çok yıllık bir bitkidir.Mart ve mayıs aylarında çiçekleri açar.Öz yurdu Akdeniz bölgesi’dir.tarsus,Adana,İskenderun gibi Güney Anadolu illerinde yetişmektedir.Dünyad adoğal olarak Portekiz de bulunur.Oldukça hoş görünümlü ve hoş kokulu olan bitkinin yaprakları her zaman yeşildir.bahçelerde ve saksılarda süs bitkisi olarak da yetiştirirlir.Biberiye Avrupa’da geçmişten beri tonik ve uyarıcı olarak kullanılmaktadır.Amerika ve Almanyada bayo treapisinde uçucu yağları da aromterapide kullanılmaktadır.
Önerilen Hastalıklar:
- Biberiye bitkisi sağlığa çok yararlı olduğu gibi mükemmel bir güzelleştirici etkisi vardır.
- Beyin süzücü olarak bilinen bu bitki unutkanlıgı giderir.
- Kan dolaşımını hızlandırır.
- Baş ağrısı ve sinirsel gerilim gibi şikayetlerin giderilmesinde faydalıdır.
- Mide ve barsakları uyarır.Özellikle yağlı yiyecekler yendiğinde sindirirme yardımcı olur.
- Yunanlıların hafızayı kuvvetlendirmek ve konstrasyonu artırmak için bilğinlerin başlarına biberiye çelenklari takdığı bilinmektedir.
- Hazımszılıktan oluşan gazları söktürür.
- Mide ve barsak sisteminde hissedilen hafif krampları giderir.
- Haricen kaslarda ve eklemlerde romatizma tedavisinde destekleyici etki yapar.
- Et yemeklerinde ve soslarında baharat olarak kullanılır.
- Kadınlarda aybaşını düzene sokar.gecikmeleri önler.İyi bir adet söktürürcüdür.
- Saç diplerindeki bezleri uyarıp,erken saç dökülmesini önler.
- Burkulma ve eziklerde iyileştiricidir.
- Gögsü yumuşatır.
- Zihni güçlendirir.
- Böbrek ve mesane hastalıklarında çok faydalıdır.
Kullanım şekilleri:Demlenerek hazırlanmalıdır.Biberiyenin yaprak ve taze sürgünleri yaz aylarında toplanır.Bitkinin tıbbi etkisi çiçek açtığı zamanlarda en fazla olur.Yaprak ve ince sürgünler,aşırır sıcak olmayan gölge bir yerde kururtulur. 1 litre kaynar suya yarım avuç yaprak veyataze sürgün atılarak 2 saat beklenir.Güne 3 defa yemeklerden önce birer fincan içilir.
Yan etkileri.Tek başına çok yüksek dozlarda alınmamalaıdır.çeşitli yan etkileri bulunmaktadır.Hamilelere tavsiye edilmez.Uykuyu kaçırdığı için gece yatmadan önce içilmemmelidir.Yüksek tansiyonu olanlar dikkatli kullanmalıdır.Çünkü tansiyonu yükseltir.
Kaynak:Ahmet-ELmas Maranki(Şifalı bitkiler)
Okumak isteyebilirsiniz
Aslanpençesi Özellikleri Ve Hangi Hastalıklarda Kullanılır?Ağır yağlı yiyeceklerden sonra biberiye çayı baş ağrısı için biberiye Biberiye hangi hastalıklarda nasıl kullanılır Biberiye müthiş zihin güçlendiricidir Biberiye ve faydaları hafızayı kuvvetlendiren biberiye hazımsızlık için biberiye çayı Kadınların adet sıkıntıları için biberiye Sinirsel başağrıları için biberiye Untkanlık için biberiye çayı