Lavanta “Yağı ve çayı” müthiş iksir
Lavantanın Romalılardan beri parfümü yapılmakta banyolara ilave edilerek kullanılmaktaydı.İlk deya 1920 yılında Haki lavanta ile sivri lavantadan melez bir lavanta yetiştirilmiştir.
Teskin edici,sinirleri yatıştırıcı,krampları çözücü,ağrı dindirici,şişkinliği giderici,kuvvetlendirici,ishal önleyici,idrar söktürücü özellikleri keşfedilmiştir.
A-Kullanıldığı hastalıklar:
- Araştırmlara göre uykusuzluk yada az uyku için kullanılmakta.
- Üşüıme,bronşit,ateş,nezle,akne,sivilce,aprı,başağrısı,saç diplerinde kaşıntı da kullanılmakta.
Çay Yapımı:2 yada 3 kahve kaşığı kurutulmuş lvanata yaprağı kaynatılmış 200-300 ml kaynar suya atılarak 15 dakika demlenir.Süzülerek içilir.
Banyosu:
Banyosu: Lavanta çiçeğinden 60-80 gr demliğe konur, üzerine 500-1000 ml kaynar su ilave edilir. 10-15 dk dinlendirdikten sonra süzülerek küfedeki sıcak suya (38-42°) ilave edilir. Şayet Lavanta çiçeği yok ise 20-30 damla Lavanta yağı bir yemek kaşığı bal veya kaymakla karış¬tırıldıktan sonra küfedeki suya ilave edilir. Lavantalı banyoda sabun ve şampuan kullanılmaz. Bu nedenle ince bir duş alıp sonra Lavanta demi veya esansı içeren suyla banyo yapılmalı ve banyodan sonra silinmeden 3040 dk veya bütün gece uyunmalıdır.
Homeopati’de: Lavanta çiçeklerinden 150 gr toplandıktan sonra bir şişeye konur ve üzerine 500 ml %70’lik alkol (etanol) ilave edilir ve iki günde bir çalkalanır. Şişe 4-6 hafta güneş ışınlarından uzakta muhafaza edilir ve bu süre sonunda szülerek Homeopati’de <> adı ile anılan tentür elde edilir. Bu tentürden günde 3-4 defa 10-20 damla 4-6 hafta süreyle alınır.
Yan tesirleri: Bilinen bir yan tesiri yoktur, şayet tarife uyulmaz ise Lavanta yağından 1 gr’dan fazlası mide rahatsızlığına neden olur.
B) Lavantin, Lavandin, Lavandula X İntermedia EMEIC.ex
Lavantin botanik olarak pek fark edilmez, sadece çiçekleri biraz daha koyu leylaki mavimsi olup diğer özellikleri hemen hemen aynıdır. Lavantin Lavantaya göre daha çok takriben %3-6 oranında Eter yağı içerir, fakat aynı derecede kaliteli olmadığından genellikle endüstride kullanılır. Lavantin Eter yağı kısaca Lavantin yağı diye anılır ve bu yağ parfüm, kozmetik, şampuan, sabun v.b şeylerin yapımında kullanılır. Şayet hakiki Lavanta yağı bulunamaz ise Lavantin yağıda kullanılabilir.
C) Sivri Lavanta Spiklavendel Lavandula latifolia MEDİK.
Geniş yapraklı Lavanta
Bu Lavantanın yaprakları hafif geniş olduğundan Geniş yapraklı Lavanta veya çok az yapraklı ve uzun bir sap üzerinde çiçekleri olduğundan Sivri Lavanta ismi ile de anılır. Birleşimindeki Eter yağının oranı oldukça değişiktir. Bu Eter yağında %30-50 oranında Linalool, %20-35 1,8-Cineol, %5-15 Campher ve az miktarda ?-Terpineol, Geraniol ve Linalylacetat içerir. Bu tür genellikle akut ve kronik enfeksiyon, bronşit, boğaz ve gırtlak iltihaplarına karşı kullanılır.
D) Karabaş Lavanta Schopflavendel Lavandula stoechas L.
Karabaş Lavantasının çiçekleri baş örgüsü ile örülmüş gibi ve en üstte 4 adet leylaki renkte oval şeklinde bir demet şeklindedir. Birleşiminde %1,5 oranında Eter yağı bulunur ve bu yağın en önemli alt türevleri; Fenchon, Kafur, Borneol ve Terpinol’dür. Fareler üzerinde yapılan araştırmalarda Karabaş Lavanta çiçeğinin kandaki şekeri düşürdüğü tespit edilmiştir. Karabaş Lavanta hakiki Lavanta olmadığı zaman onun yerine kullanılabilir.