Mevlana öyküsü(Biz bir karga isek, Hacı Bektaş Veli, bir şahin gibidir)
Bir adam kötü yoldan para kazanıp bununla kendisine bir inek alır.
Neden sonra,yaptıklarına pişman olur ve hiç olmazsa iyi bir şey yapmış olmak için hayvanı Hacı Bektaş Veli’nin dergahına kurban olarak bağışlamak ister.
O zamanlar derğahlar aynı zamnada aşevi işlevi görüyorlar.
Durumu Hacı Bektaş Veli’ye anlatılır ve Hacı Bektaş Veli”Helal değildir” diye bu kurbanı geri çevirir.
Bunun üzerine adam Mevlevi derğahına gider ve aynı durumu Mevlana’ya anlatır.
Mevlana,hediyeyi kabul eder.Adam”Hacı Bektaş Veli kabul etmedi.Siz nasıl ettiniz”diye sorar.
Mevlana”Biz bir karga isek Hacı bektaş Veli bir şahin gibidir.Öyle her leşe konmaz.O yüzden senin bu hediyeni biz kabul ederiz ama o kabul etmiyebilir.”der.
Adam üşenmez kalkar Hacı Bektaş Veli Derğahına gider tekrar ve Hacı bektaş Veli’ye “senin geri çevirdiğin kurbanı Mevlana kabul etti”der.
Hacı Bektaş Veli şöyle der;
“Bizim gönlümüz bir su birikitisiise Mevlana’nın gönlü okyanus gibidir.Bu yüzden,bir damlayla bizim gönlümüz kirlenebilir ama onun engin gönlü kirlenmez.Bu sebebten dolayı o senin hediyeni kabul etmiştir.
Böylesi bir alçak gönüllülükle bribrimizi yeren değil,yüceltenlerden olabiliriz.Birbirimimiz hakkında olur olmaz konuşarak ,karşımızdaki’ nin kusurlarını ortaya dökmektense,varsa eğer kusurlarını örtmeye çalışmak gerekmezmi?
Sayfalarca yazılarla serğilenir,anlatılır ve okuruz geçmişimizi,geçmişimizdeki büyüklerimizin,örnek alınası davranışlarını, ama nedense sadece okur,anlatır geçeriz.Daha huzurlu ve daha mutlu bir yaşam için onlar gibi düşünüp onlar gibi davranmayı seçmek o kadar da zor değil.Deneyin göreceksiniz ki bambaşka bir bakış açısıyla bambaşka bir hayat sizin olacak.
Hoşgörülü,kusurları kapatan,birbirimizi yeren değil öven bir yaşam şekli ile güzel günler hepimizin olsun.