Kanser düşmanı “devedikeni sütü”(Prof.Dr.Erkan Topuz)
Prof.Dr.Erkan Topuz ; deve dikeni,devedikeni tohumu ve deve dikeni hakkında oldukça önemli bilğiler vererek, bu bitkinin karaciğer üzerindeki olumlu etkilerini açıklamıştır.
Devedikeni; (Silybium marianum / Carduus marianus)
Yöresel adları:Akkiz, Deve kengeri,Kengel, Meryemana dikeni,Sütlükengel, Uslu kenger, Sevkülmeryem.
Akdeniz,Eğe,karadeniz ve marmara bölgelerinde daha çok yetişmektedir. en uzun dike türüdür.Genellikle tarla kenarlarında,yol kıyılarında yetişir.Soluk yeşil yapraklı, beyaz damarlı,kenarlı derin dişlidir.Saplarının ucunda engiara benzeyen mor çiçekleri vardır.Meyveleri koyu renktedir.Meyveleri eylül ve ağustos aylarında olgunlaşır.Açık havada iyice kurutlur.
Bileşiminde;Karaciğeri koruyucu etken maddeler bulunmaktadır.
Etkileri;Karaciğeri koruyucu,zararlı ve zehirli maddelerden arındırıcı,karaciğer hücrelerini yenileyici etkili,safra salğılarını artrıcı, anne sütünü artırıcı,atnidepressif.
Kullanım alanları;Bitkinin etken maddeleri tamamen karaciğer koruyucudur.karaciğer yağlanmasın da oldukça etkilidir.
Özellikle sarılıkla birlikte görülen,hepatit(bulaşıcı karaciğer iltihabı) hastalığında devedikeni tohumu ve sütü hiç bir yan etkisi olmayan bitkisel ilaçların en iyisidir.karaciğer dokularının yenilenmesinde oldukça etkilidir.
Duyarlı ve hashas karaciğerin korunması için devedikeni tohumu çayı oldukça etkilidir.
Kullanım biçimleri:1 tatlı kaşıgı devedikeni tohumu havanda hafifçe ezilerek,orta boy su bardağı dolusu kaynar suda haşlanır.10-15 dakika dinlendikten sonra sıcakken yudumlanarak,savahları aç karnına, ve öğle yemeginden yarımsaat önce ve yatmadan önce birer bardak içilir.
Devedikeni tohumu ,nane ile karıştırılarak da demlenerek te içilir.
Prof Erkan Topuz Bu bitkinin tohumu ve sütü’nün karaciğer kanseri ve karaciğer hücrelerinin yenilenmesinde çok etkili olduğu,kendisinin de koruyucu olarak kullandığını belirtmektedir.