Anneler dikkat “yemek yeme sorunu yaşayan çocuklar” için önemli bilği
Anne-Babalar yada aile büyükleri olarak..Genellikle çocuklarımız için yemek yeme sorunu ile karşılaşırız.Aslında en büyük yanlışlarımızdan biri “çocuk hep açtır,her saniye elinde bir şey olsun,bir şey olamz yesin yeterki” deriz.Ben çocuğumu büyütürken Babaanne” Hep şişman çocuk iyidir,sağlıklıdır,az yediriyorsun,sürekli tık çocuğa derdi” .Yanlış olduğunu bilir ama onu da kırmak istemezdim,ama çocuk yemek istemezdi.Aslında doktorlar da zamanında saatli yedirmenin doğru olduğunu,“çocuk acıkınca belli edecektir derler..”.değil mi.?.Eğer bir sorunu yoksa acıkınca ağlayacak ve beeli edecektir.Bu konuda arkadaşım Psikolojik danışman ve rehber öğretmen Elmas demirel’in aşağıdaki yazısı sizi bu konuda bilğilendirecektir.
“Aç Olduklarını Hissederler mi?
Özellikle aşırı koruyucu anne-babalar çocuklarının açlıklarını hissetmediklerini, kendileri uyarmasa yemek yemenin akıllarına gelmeyeceğini düşünürler. Oysa sağlıklı bir çocuk açlık hisseder. Ancak anne-baba, çocuktan önce davranıp ona yemek verdiklerinde, çocuklarını edilgen ve farkındalık düzeyi düşük bir yapıya yönelttiklerinin farkına varmazlar.
Çocuğun ihtiyaçlarını kendisinin farketmesi ve bunlara çözüm bulma çabasına girmesi sağlıklı gelişim için gereklidir. Eğer anne-baba çocuğunun gelişebilmesi için fırsat tanımazsa, çocuk insiyatif kullanmayı bilmediğinden, iler ki yaşamında sorumluluktan uzak ve başkalarının ihtiyaçlarına da duyarsız birey haline gelir.
Sağlıklı beslenme düzeninin kazandırılması için çocuğunuzun acıkmasını ve bunu ifade etmesini beklemeniz ve ona daha sonra yiyecek sunmanız daha uygun olacaktır. Her an önüne yemek konulan çocuklar isteksizlik gösterirler, çünkü açlık hissini öğrenmemişlerdir.
Çocuğunuzun belirli bir yeme problemi olduğunu düşünüyorsanız öncelikle doktorunuza danışın. Herhangi bir fizyolojik faktörün olup olmadığını anlamak için doktorunuz bir takım testleri yapacak ve sizi gerekli şekilde yönlendirecektir. Düzenli doktor kontrolleriyle fiziksel gelişimin takip ettiğiniz çocuğunuzun kilo ve boy problemi yoksa, çocuğunuzun yemek yemesiyle ilgili kaygı duymanıza gerekte yoktur.
Elmas Demirel
(Rehber Öğretmen)
Teşekkürler Elmas Demirel…